PETKOVIĆ: Beograd traga za rešenjima, Priština blokira lažima

Tanjug

22. 04. 2022. u 15:30

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu u najboljoj veri da je kompromis dve strane jedini put ka održivom rešenju i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nikako ucene i uslovljavanja koja prištinska strana pokušava da nametne.

ПЕТКОВИЋ: Београд трага за решењима, Приштина блокира лажима

Foto: Printscreen/TV Pink

- Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu tokom koje je Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći nijedno konstruktivno rešenje - naveo je direktor vladine Kancelarije u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, sa druge strane Beograd je pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem o registarskim tablicama koje bi bilo primenjivo u realnom životu, a ne u glavama albanskih političara.

Ističe da je Beograd apsolutno spreman da nastavi da razgovara i traga za kompromisnim rešenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra, koji je i dalje u potpunosti na snazi, kao i režim stikera.

- Zato bi Vljosa Osmani, uprkos istrajnoj želji da bude deo dijaloga, prvo morala da se o njegovom toku detaljno informiše, jer jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor - naglasio je.

Petković dodaje da bi bilo korisno i da Osmani obnovi sva dosadašnja saopštenja, kako EU, tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa.

- Među njima je svakako i odbijanje Prištine da devet godina formira Zajednicu srpskih opština, ali je lista dogovorenih, a neispunjenih obaveza Prištine podugačka, od pitanja nestalih, do nesprovođenja sporazuma iz oblasti energtike, slobode kretanja... - navodi.

Petković podvlači da je jedini put ka miru i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije formiranje Zajednice srpskih opština, a ne nekakav reciprocitet koji postoji samo u snovima albanskih političara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili