ZATRAŽENE NOVE TOKSIKOLOŠKE ANALIZE: Još traje istraga nesreće u rudniku kod Sokobanje

J. Ć.

15. 04. 2022. u 10:30

KOMISIJA Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu je 12. aprila pregledala mesto nesreće u rudniku Soko u selu Čitluk, opština Sokobanja, gde je 1. aprila poginulo osam rudara, a veći broj njihovih kolega je povređen. Naložene su i dodatne toksikološke analize posmrtnih ostataka poginulih.

ЗАТРАЖЕНЕ НОВЕ ТОКСИКОЛОШКЕ АНАЛИЗЕ: Још траје истрага несреће у руднику код Сокобање

Foto J. Ćosin

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu saopštilo je da očekuju nalaz i mišljenje komisije na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode.

- Zavodu za sudsku medicine u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize poginulih, pa će tužilaštvo u zavisnosti od napred prikupljenih materijala, kao i drugih dokaznih radnji, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor - saopštilo je Tužilaštvo.

Naveli su da je, nakon prijave nesreće, dežurni zamenik javnog tužioca Janko Dinić sa pripadnicima MUP, Policijske stanice Sokobanja i Republičke rudarske inspekcije, izvršio uviđaj.

- Dežurni zamenik javnog tužioca je rudarskom inspektoru dr Zorici Vukadinović naložio da Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu bez odlaganja dostavi izveštaj o pregledu lica mesta, odnosno jame gde se događaj odigrao, naložen je prevoz leševa poginulih radnika i njihova obdukcija u Zavodu za sudsku medicinu u cilju utvrđivanja neposrednog uzroka i vremena smrti, toksikološko-hemijsku analizu lešnih tkiva, kao i obezbeđivanje lica mesta u cilju nemogućnosti njegovog narušavanja do preduzimanja određenih predistražnih radnji od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu