POGREŠAN KLJUČ ZA TRI PITANJA: Na testu iz istorije, na probnoj državnoj maturi, greške u uputstvu za ocenjivanje

Lj. BEGENIŠIĆ

13. 04. 2022. u 10:33

NA probi državne mature, u testu iz istorije, koja je bila izborni predmet, dat je pogrešan "ključ" za rešavanje tri zadatka. Đacima su ponuđeni odgovori, među kojima je jedan tačan, ali je rešenje u "ključu" po kome profesori treba da ocenjuju - bilo pogrešno. To znači da bi deca, i pored tačnih odgovora, dobila tri poena manje, čak iako su dala tačan odgovor, jer profesori koji pregledaju testove moraju da postupaju po "ključu".

ПОГРЕШАН КЉУЧ ЗА ТРИ ПИТАЊА: На тесту из историје, на пробној државној матури, грешке у упутству за оцењивање

Foto Nikola Skenderija

Ovo su nam rekli profesori istorije koji su se javili našoj redakciji, a koji su u svojoj školi bili zaduženi za ispravljanje probnih maturskih testova. U pitanju broj 29, koje se odnosilo na Vojnu krajinu, tačan odgovor je bio - privilegije cara Leopolda, a u "ključu" je pisalo "obe crkve su potpale pod strani uticaj", što nema nikakve veze ni sa pitanjem, ni sa tačnim odgovorom. U 30. pitanju, u kome se tražilo da se navede ime ličnosti koju su pre Drugog svetskog rata zvali "spasiocem dinara", koji je bio potpredsednik Vlade posle ubistva kralja Aleksandra, tačan odgovor je bio Milan Stojadinović, a u rešenju je navedeno - demagogija. U pitanju broj 40 traženo je da se odgovori koja stranka je vladala u Velikoj Britaniji kada je ona 1924. priznala SSSR, a u "ključu" je, umesto "laburisti", navedeno - ističe kult ličnosti.

- Šta bi bilo da je ovo prava državna matura, a ne probna - pitaju naši sagovornici. - Deca bi izgubila tri boda, iako su možda dala tačne odgovore. Neverovatno je da te greške niko nije primetio u procesu izrade testova. Možda je reč o brzini, nemaru ili je radilo više autora koji nisu koordinirali rad. Pitanja za probne testove sastavljaju timovi koje formira EU, a ne naši istoričari. Niko nije konsultovao Društvo istoričara Srbije.

Inače, za projekat državne mature EU je izdvojila 3,7 miliona evra, a njega vode evropski stručnjaci. Gregor Mohorčič, rukovodilac projekta Državna matura, kaže za naš list da je radna grupa primetila grešku i da je ubrzo na sajtu državne mature objavljena ispravljena verzija Uputstva za pregledanje sa tačnim odgovorom.

- Neki profesori su odmah počeli da ispravljaju zadatke, pa su radili po uputstvu za pregledanje u kome je kod jednog odgovora bila greška - kaže Mohorčič. - Ovo je bilo pilotiranje u okviru kojeg smo proveravali kvalitet zadataka i procedure, ali nismo u potpunosti simulirali pravu maturu. Na pravoj maturi uvek se radi moderacija uputstva za pregledanje. To znači da određeni broj pregledača odmah po završetku polaganja pregleda uzorak testova i onda se u Uputstvo za pregledanje unose i dodatni tačni odgovori, koje radna grupa možda nije predvidela, ili se detektuju i otklanjaju eventualne greške ili nedostaci u Uputstvu za pregledanje. Cilj sistema je, svakako, da ovakvih grešaka bude minimalno ili da ih uopšte ne bude, ali greške se dešavaju i u zemljama koje su odavno uvele državnu maturu.

PROPUSTI AUTORA, BODOVI ĐACIMA

MOHORČIĆ je za "Novosti" objasnio da, ako bi se ovakve greške potkrale na pravoj državnoj maturi, đaci ne bi bili oštećeni.

- Zadatak u čijem ključu je uočena greška se ili poništava ili se učenicima za njega dodeljuje maksimalan broj bodova - kaže Mohorčič.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)