SA DŽERMEJNOVOM O ZLOČINIMA U NDH: Izaslanica Stejt Departmenta u Beogradu

V. C. S.

08. 04. 2022. u 22:49

SPECIJALNA izaslanica Stejt departmenta zadužena za pitanja Holokausta Elen Džermejn posetila je u petak Muzej žrtava genocida u Beogradu. Ovo je prvi susret predstavnika našeg nacionalnog muzeja i visokih zvaničnika Stejt departmenta.

СА ЏЕРМЕЈНОВОМ О ЗЛОЧИНИМА У НДХ: Изасланица Стејт Департмента у Београду

Foto Muzej žrtava genocida

Direktor ove ustanove Dejan Ristić upoznao je gošću sa aktivnostima Muzeja, koji 22. aprila obeležava 30 godina rada, a poseban akcenat u razgovoru stavljen je na Holokaust i genocid počinjen nad Srbima i Romima na celokupnom području NDH tokom Drugog svetskog rata. Ukazano je na značaj obrazovanja kao najefikasnijeg sredstva za suprotstavljanje distorziji Holokausta i genocida u NDH, kao i ratnih i zločina protiv čovečnosti počinjenih nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji Kraljevine Jugoslavije.

Džermejnova je posetila i Agenciju za restituciju, gde se srela sa direktorom Strahinjom Sekulićem. Tema razgovora bilo je vraćanje imovine jevrejskoj zajednici po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta. Američka predstavnica pohvalila je Srbiju za donošenje ovog propisa, po kom je vraćeno oko 2.730 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i 174 objekta površine 12.573 kvadrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)