NOVI ERAZMUS PLUS PROJEKAT ZA MLADE: Besplatne karte i propusnice za put po Evropi, počelo prijavljivanje

B.B.

07. 04. 2022. u 12:19

MLADI od 18 godina iz Srbije imaju priliku da okiviru inicijative "DiscoverEU", koja je deo "Erazmus+" programa putuju po Evropi, uz besplatne karte i karticu sa popustima. Prijavljivnje je počielo danas u 12.00 (po srednjoevropskom letnjem vremenu) i traje do četvrtka 21. aprila u 12.00 (po srednjoevropskom letnjem vremenu).

НОВИ ЕРАЗМУС ПЛУС ПРОЈЕКАТ ЗА МЛАДЕ:  Бесплатне карте и пропуснице за пут по Европи, почело пријављивање

Foto EPA

Prema rečima Zorice Đoković, "Erazmus" ambasadora,  pravo konkurisanja imaju svi rođeni između 1. jula 2003. godine (uključujući i taj datum) i 30. juna 2004. godine (zaključno sa tim datumom). Kandidati će moći da putuju u periodu od 1. jula 2022. godine i 30. juna 2023. godine.  

- Svi zainteresovani za prijavu na konkurs moraju da poseduju ličnu kartu ili pasoš ili dokument kojim se dokazuje prebivalište u Republici Srbiji, kao i validnu imejl adresu - navodi Đoković. -  Prijavljivanje je onlajn preko Evropskog portala za mlade, a u sklopu prijave potrebno je uneti lične podatke, odgovoriti na kviz od 5 pitanja i na otvoreno pitanje na osnovu kojih se rangiraju kandidati. Nakon podnošenja prijave kandidati će dobiti potvrdni imejl kroz Evropski portal za mlade i prijavni kod. Moći će da putuju najmanje jedan, a najviše 30 dana, i da posete najmanje jednu zemlju koja učestvuje u inicijativi. 

Osim Srbije, od zemlja van EU, u program su uključeni Island, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška i Turska.Učesnici sa invaliditetom ili nekim drugim zdravstvenim problemom koji otežava njihovo samostalno kretanje dobiće potrebnu podršku kako bi mogli da učestvuju u inicijativi. Mladi koji dobiju "zeleno svetlo" će putem mobilne aplikacije, dobiti svoje putne propusnice i karticu sa popustima, a putovaće se isključivo vozom osim kada to nije moguće. Putna propusnica može biti fleksibilna i fiksna.

- Fleksibilna putna propusnica omogućava odabranom kandidatu da putuje u sve zemlje Evropske unije i treće zemlje pridružene Erazmus+ programu, a kandidat sam bira početni datum putovanja - objašnjava Đoković. - Putovanje može da traje do mesec dana, pri čemu je broj dana namenjen samom putovanju vozom ili drugim prevoznim sredstvom ograničen.
Fiksna putna propusnica omogućava odabranom kandidatu da poseti do dve države koje su članice Evropske unije ili pripadaju trećim zemljama pridruženim Erazmus+ programu tokom perioda od mesec dana. Kandidat sam bira datume i plan putovanja, ali jednom rezervisana karta ne može više da se menja.

Mladi mogu putovati sami ili u grupi do pet članova.Pravo konkurisanja imaju svi rođeni između 1. jula 2003. godine (uključujući i taj datum) i 30. juna 2004. godine (zaključno sa tim datumom). Kandidati će moći da putuju u periodu od 1. jula 2022. godine i 30. juna 2023. godine.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas