MINISTARSTVO: Utvrđuju se uzroci nesreće u rudniku „Soko”

Tanjug

07. 04. 2022. u 10:11

POVODOM različitih spekulacija koje se pojavljuju u medijima u vezi sa rudarskom nesrećom u kojoj je nastradalo osam, a povređeno 20 rudara u rudniku „Soko” kod Sokobanje, Ministarstvo rudarstva i energetike podseća da je istraga još u toku i da će o ishodu vanrednog inspekcijskog nadzora i uzrocima ove tragedije javnost biti obaveštena.

МИНИСТАРСТВО: Утврђују се узроци несреће у руднику „Соко”

Foto: J. Ćosin

U jami rudnika mrkog uglja „Soko“, u delu ležišta uglja Istočnog polja, u trećoj smeni, pri vršenju rudarskih radova na eksploataciji uglja, 1. aprila 2022. godine u 4.07 časova, dogodila se rudarska nesreća na otkopnoj etaži VN-3, na otkopu VN-3/1, kada je došlo do eskalacije metana, pri čemu je nastradalo osam i povređeno 20 rudara, podseća se u saopštenju ministarstva.

Odmah po obaveštenju o rudarskoj nesreći, kako se navodi, rudarski inspektor Ministarstva rudarstva i energetike je bez odlaganja na licu mesta pristupio ispitivanju uzroka ove tragedije i naredio hitne mere koje, između ostalog, uključuju i zabranu daljeg izvođenja rudarskih radova na eksploataciji-otkopavanju.

Ministarstvo ukazuje da je odmah posle nesreće 1. aprila formirana i komisija sastavljena od stručnjaka rudarske struke i eksperata za metanometriju, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće, koja je zajedno sa inspektorom istog dana sišla u jamu na mesto nesreće i počela sa radom.

- Takođe, javni tužilac, koji je odmah izašao na lice mesta, rukovodi postupkom u okviru koga ispituje okolnosti i sprovodi istragu radi utvrđivanja da li postoje osnovi za optuženje, pri čemu je angažovana i policija - istaknuto je u saopštenju.

Rudarski inspektor koji na licu mesta ispituje uzroke ove rudarske nesreće, nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u skladu sa zakonskom obavezom, u najkraćem roku podneće tužiocu obrazloženi izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

BONUS VIDEO: SUPRUGA POGINULOG RUDARA U SUZAMA:Sinoć sam ga ispratila na posao i poljubio me, a sad ga nema

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)