RECEPTI I UPUTI I KOD SPECIJALISTE: Digitalizacija zdravstva trebalo bi da omogući pacijentima da brže i lakše dobiju medicinske usluge

B. Radivojević

01. 04. 2022. u 09:00

LEKARI specijalisti na sekundarnom i tercijalnom nivou zaštite moći će da propisuju lekove i da izdaju upute za dodatne analize, čime će se značajno smanjiti šetanje pacijenata od domova zdravlja do bolnica i nazad.

РЕЦЕПТИ И УПУТИ И КОД СПЕЦИЈАЛИСТЕ: Дигитализација здравства требало би да омогући пацијентима да брже и лакше добију медицинске услуге

Foto D. Milovanović

To je za osiguranike, možda, i najvažnija korist od digitalizacije u zdravstvu. A, prema planu koji je usvojila Vlada Srbije na predlog Ministarstva zdravlja - uputi, recepti, bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i radiološke dijagnostike, kao i sve druge zdravstvene usluge - biće u naredne četiri godine u potpunosti dostupni "na klik".

Elektronski recept je već proširen i na ampuliranu terapiju i razne vrste pomagala kao što su invalidska kolica ili štake, koje sada pacijenti podižu isto kao bilo koji drugi lek, a docent Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, otkriva, za "Novosti", da će u narednih par meseci u zdravstvenoj praksi zaživeti i e-karton.

- Zdravstvene ustanove su umrežene i iz sistema e-uprave će moći "da povuku" sve potrebne podatke pacijenta: o prethodnim pregledima, rezultatima analiza, propisanoj terapiji... To je uvod u e-dosije pacijenta, u koji će biti unete sve prethodne bolesti i očekujemo da će biti završen do kraja godine. E-karton zasad će moći da se koristi samo u ustanovama u mreži javnog zdravstva, a kasnije i u privatnim i vojnim zdravstvenim ustanovama. Takođe, pacijenti registrovani na e-upravi će u svakom trenutku sa svojom šifrom moći da imaju uvid u svoj zdravstveni karton.

Foto Tanjug

Iako je bilo i ideja da e-karton bude na nekoj vrsti čipovane kartice koju bi pacijent nosio, od toga se, kaže dr Sazdanović, odustalo zbog predostrožnosti vezane za zaštitu ličnih podataka. Iz istog razloga, u prvi mah privatne i vojne zdravstvene ustanove, sve dok se ne usaglase sa bezbednosnim pravilima, neće imati uvid u e-kartone pacijenata.

- Planom digitalizacije predviđeno je i elektronsko prijavljivanje smrti, na isti način kao što sada imamo elektronsku prijavu novorođenih, ali su potrebna još neka zakonska usaglašavanja, pa će implementiranje toga sačekati novi saziv Vlade Srbije - kaže dr Sazdanović.

- Sada intenzivno radimo na uvođenju e-bolovanja, što će takođe biti velika olakšica za osiguranike, jer će i potvrde o privremenoj sprečenosti za rad i doznake automatski biti dostupne poslodavcima kroz e-sistem.

Docent Sazdanović kaže da je cilj digitalizacije da pacijent što brže i sa manje šetanja nego do sada dobije zdravstvenu pomoć, ali da se istovremeno lekarima omogući da budu efikasniji i da se manje bave administracijom.

Prema analizama pravljenim za potebe programa digitalizacije od 2022. do 2026. godine, omogućavanjem specijalistima da izdaju upute za dalju dijagnostiku i lečenje, broj nepotrebnih vraćanja pacijenata kod izabranih lekara bio bi smanjen za 10 miliona godišnje. Za svakog lekara to bi značilo sedam poseta dnevno manje. Projekcija je i da bi većim korišćenjem telemedicine svaki lekar smanjio broj pregleda u ordinacijama za još 1.100 godišnje, što bi rasteretilo sistem, smanjilo gužve i učinilo zdravstvenu zaštitu dostupnijom.

VIŠE OD 20 ELEKTRONSKIH SERVISA

MINISTARSTVO zdravlja razvija više od 20 elektronskih servisa u okviru programa digitalizacije zdravstva. To su - e-uput, e-bolovanje, elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležane bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne lista, razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlim osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega