POHVALE SRBIJI ZA BORBU PROTIV KORONE: U Beogradu počela prva svetska konferencija o kovidu 19

V. N.

27. 03. 2022. u 08:44

VELIKA je čast što je Srbija domaćin i organizator skupa koji okuplja eminentne stručnjake iz sveta medicine iz celog sveta - istakla je premijerka Ana Brnabić otvarajući juče u Beogradu prvu svetsku konferenciju posvećenu borbi protiv kovida.

ПОХВАЛЕ СРБИЈИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРОНЕ: У Београду почела прва светска конференција о ковиду 19

Foto Tanjug

Istakla je da je trodnevni skup u Palati "Srbija" potvrda rezultata rada Vlade, Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao i važne uloge naše zemlje u razmeni znanja i iskustava u oblasti medicine. Brnabićeva je navela da na konferenciji učestvuje blizu 1.000 učesnika, više od 300 predavača i da će biti razmatrano više od 50 tema.

Brnabićeva je istakla da su u Srbiji tokom pandemije izgrađene i opremljene tri potpuno nove kovid-bolnice - u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu. Navela je da je Srbija bila među prvim zemljama u svetu koja je nabavila vakcine od pet različitih proizvođača za građane.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na skupu istakao da se još uvek ne zna dovoljno o virusu korona i izrazio očekivanje da će prva svetska konferencija posvećena borbi protiv kovida u Beogradu analizirati ono što je urađeno u prethodne dve godine i doprineti nalaženju rešenja za buduća vremena.

Premijerka Ana Brnabić, Foto Tanjug

- Nisam siguran da smo završili sa koronom. Nađite rešenje kako da se dalje ponašamo, jer i dalje ne znamo dovoljno o koroni, i da budemo spremni za sva scenarija u budućnosti. Mislim da je to vaša obaveza i da možete da donesete takve odluke i da nas posavetujete šta i kako dalje da radimo - rekao je Lončar.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i Centralnu Aziju Hans Kluge čestitao je Srbiji i njenoj Vladi na rezultatima u borbi protiv kovida 19 i na solidarnosti koju su, kako je rekao, pokazale donirajući vakcine drugim zemljama kada je to bilo najpotrebnije. Istakao je da je Srbija tokom pandemije delila medicinsku opremu i znanje sa susedima i udaljenim državama i da je jedina državu u regionu koja je uključena u projekat razmene znanja i biotehnologije koji nadzire SZO.

OBOLELO 1.693, UMRLO DEVET OSOBA

VIRUS KORONA je u poslednja 24 sata potvrđen kod 1.693 osobe, a istovremeno je od ove bolesti preminulo devet pacijenata, testirano je 11.993 osoba. Na respiratoru je 39 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati