TEST IZ SRPSKOG RELATIVNO LAK: Đaci zadovoljni probom male mature

Lj. B.

26. 03. 2022. u 20:44

RAZUMEVANjE teksta u pripovetki "Aska i vuk", Sterija i njegova "Pokondirena tikva", prepoznavanje stilskih figura... bila su pitanja koja su sačekala osmake na probnom testu iz srpskog jezika, koji su radili u okviru probe male mature.

ТЕСТ ИЗ СРПСКОГ РЕЛАТИВНО ЛАК: Ђаци задовољни пробом мале матуре

Foto Tanjug

- Pitanja iz srpskog nisu bila teška, možda je ovaj test bio malo teži od onog iz matematike, ali oba sam dobro uradio - kaže nam L.S., učenik OŠ "Drinka Pavlović".

Osim srpskog, osmaci su polagali i kombinovani test, a, kako kažu, nešto teža pitanja bila su iz hemije i istorije gde je bilo potrebno da se precizno znaju godine i datumi nekih događaja. Pitanja iz fizike, geografije i bilogije bila su lagana. Kao primer navode jedno od pitanja iz biologije - kakve boje treba da bude lisica da bi se prilagodila uslovima života u snegu.

Ovim testovima završena je proba male mature, a kada stignu rezultati znaće se i gde deca imaju najviše propusta u znanju koje treba da prevaziđu do prave male mature koja se polaže 27, 28. i 29. juna.

Foto N. Skenderija

Ministar prosvete Branko Ružić posetio je danas školu "Sveti Sava" u Beogradu gde je rekao da je probni ispit polagalo oko 64.200 osmaka.

- Probni test je šansa da se upoznaju sa procedurama, elementima pratećim za buduće polaganje pravog testa koji ima sertifikacionu komponentu jer potvrđuju stečeno znanje tokom osmogodišnjeg školovanja - rekao je Ružić.

PODEŠAVANjE

MINISTAR Ružić poručio je osmacima da iskoriste vreme između probnog i završnog testa krajem juna da "urade fino podešavanje". I da, ukoliko je potrebno, savladaju još neke sadržaje i pripreme se za završni test.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina