PROFIT U KORAK SA TRKOM: Na Sajmu turizma beogradski maraton kao privredna grana

V. N.

27. 03. 2022. u 06:12

TIM istraživača sa Univerziteta Singidunum procenio je ekonomski doprinos Beogradskog maratona u periodu od 2014 do 2021. godine na preko 60 miliona evra i to isključivo od posete i boravka međunarodnih učesnika.

ПРОФИТ У КОРАК СА ТРКОМ: На Сајму туризма београдски маратон као привредна грана

Foto Beoinfo

Ako bi se ukalkulisali i drugi posredni turistički benefiti koji prate manfestaciju, ta cifra bi bila značajno veća - ovako glasi "ekonomska poruka" koju je juče na Sajmu turizma uputio Dušan Borovčanin, docent na Univerzitetu Singidunum, koautor studije o proceni ekonomskog uticaja Beogradskog maratona zajedno sa Aleksom Panićem, doktorandom.

- Beogradski maraton je pored sportsko-rekreativne manifestacije i jedna od najvažnijih turističkih manifestacija u zemlji - istakao je on, pozivajućo turističke poslenike da se pripreme za 15. maj.

Maratonci i turistički radnici Beograda, Foto Beoinfo

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović prethodno je izrazio veliko zadovoljstvo da na 43. Sajmu turizma, prva prezentacija na štandu Turističke organizacije Beograda, bude posvećena baš Beogradskom maratonu, kao izuzetno značajnom turističkom projektu i dugogodišnjem partneru Turističke organizacije.

- Maraton već godinama, sem na sportskom polju, ostvaruje i izvanredne rezultate na kvalitetnoj promociji Beograda kao turističke destinacije, ali, takođe, ostvaruje i odlične rezultate kada je u pitanju ukupna turistička potrošnja u Beogradu i Srbiji zahvaljujući velikom broju stranaca koji učestvuju na ovoj najznačajnijoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji u našoj zemlji - kazao je Popović.

Ove godine, Beogradski maraton i Univerzitet Singidunum otišli su i korak dalje i učinili dodatni doprinos razvoju turističke privrede kroz poseban projekat koji su realizovali u prethodnom periodu, dodao je Popović.

Foto N. Paraušić

"Zajednički su napravili Studiju o proceni ekonomskog uticaja Beogradskog maratona, za koju verujemo da će biti stimulativna za sve one koji se ozbiljno bave turizmom u Beogradu i Srbiji", zaključio je Popović na kraju.

Direktor "BGD maratona" Dejan Nikolić, govoreći o saradnji sa TOB, zahvalio je na izvanrednoj saradnji i podršci unazad nekoliko godina u zajedničkom predstavljanju Beogradskog maratona u svetu, ne samo kao sportskog događaja, već i kao kvalitetnog turističkog projekta.

Trčalo se i tokom Korone, Foto Tanjug

NA DAN PORODICE

- Posebno nam je zadovoljstvo da sa ovog mesta možemo da najavimo da će jubilarni 35.

Beogradski maraton biti održan za 50 dana, odnosno 15. maja, na Međunarodni dan porodice i da će posle dve turbulentne godine ponovo biti događaj koji će privući veliki broj učesnika i turista - kazao je Dejan Nikolić. Dodao je da su na Beogradski maraton do sada dolazili učesnici iz preko 100 zemalja sveta, ocenivši da je to pokazatelj otvorenosti i kvaliteta ovog događaja od posebnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april