STUDENTI U KLUPAMA: Pojedini fakulteti zadržaće kombinovani model

LJ. B.

24. 03. 2022. u 09:39

SENAT Univerziteta u Beogradu preporučio je fakultetima da se nastava odvija u sedištu visokoškolske ustanove, odnosno uživo. Izuzetak su fakulteti koji iz opravdanih razloga nastavu mogu da organizuju onlajn.

СТУДЕНТИ У КЛУПАМА: Поједини факултети задржаће комбиновани модел

Foto M. Anđela

Ovom odlukom nastava na našem najvećem univerzitetu je normalizovana, dve godine nakon što su uvedeni onlajn časovi usled epidemije kovida 19. Neki fakulteti, poput Građevinskog, već su počeli normalno da rade, a neki se za to pripremaju, kao na primer Hemijski fakultet, koji će se vratiti u normalu 5. aprila. Midicinski fakultet će, zbog specifičnog oblika nastave, zadržati kombinovani model. Takav oblik nastave do kraja semestra zadržaće i još neke visokoškolske ustanove zbog toga što na to apeluju studenti koji su otkazali privatni smeštaj, pa im je teško da se organizuju dva meseca pre kraj školske godine.

Većina dekana založila se za normalizaciju nastave, a dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković upozorio je da nema pravne osnove da se zadrži kombinovani model, s obzirom na to da je Krizni štab, odnosno Vlada Srbije, ukinula većinu epidemioloških mera.

Na sednici Senata saopšteno je i da fakulteti treba da saopšte imena najboljeg studenta treće i najboljeg studenta četvrte godine, kako bi oni obavljali plaćenu praksu u državnim organima i javnim službama. To je jedna od šest podsticajnih mera za studente, a Vlada Srbije već je usvojila zaključak o tome. Nakon što imena budu saopštena, Vlada će usvojiti novi zaključak, a praksa bi trebalo da počne 1. aprila.

PREDLOZI ZA PROFESORE EMERITUSE

NA sednici Senata su za profesore emerituse predloženi Mirko Vasiljević, profesor Pravnog fakulteta, akademik Vladimir Kostić, sa Medicinskog fakulteta, Dušan Teodorović, sa Saobraćajnog fakulteta, Karlo Raić, sa Tehnološko-metalurškog, i Mirko Grčić sa Geografskog fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ESTRADNI PENZIONERI: Ko preživljava, a ko prima 2.200 evra?