SKANDAL U TUZLI: Promovisan dodatak udžbeniku istorije - đake uče da su Srbi agresori

Tanjug

15. 03. 2022. u 11:21

U MINISTARSTVU obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona promovisan je dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su "Srbi agresori na BiH".

СКАНДАЛ У ТУЗЛИ: Промовисан додатак уџбенику историје - ђаке уче да су Срби агресори

foto: In4s

Ibrahimović je, inače, bio pripadnik takozvane Armije BiH od 1992. do 1995. godine, a inicijativu za kreiranje ovog udžbenika je 2017. godine pokrenuo Midhat Čaušević, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Etničko čišćenje sarajevskih Srba

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, rekao je za Nezavisne novine da se u jednom delu ovog udžbenika govori da autori žele da se istorija uči zasnovana na činjenicama, dok se u drugom delu potpuno izvrću činjenice.

Snimak iz Bužima kruži društvenim mrežama

Kojić je naveo da autori govore da će deca izučavati "opsadu Sarajeva" i napominje da je jasno i nedvosmisleno dokazano da se tu radilo o blokadi, što je utvrdila i Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

- Imamo situaciju gde je takođe dokazano da je srpska zajednica uništena u Sarajevu i da su Srbi stradali na različite i brutalne načine. Postavljam pitanje da li će to učenici izučavati, i to kako su Srbi stavljeni izvan zakona, odvođeni iz svojih stanova, ubijani, kako i kako su njihova stradala tela stajala danima. Epilog svega je klasično etničko čišćenje sarajevskih Srba i njihov egzodus koji obeležavamo 16. marta - naveo je Kojić.

Foto: D. Pozderović



On je istakao da se govori i o "agresiji na BiH" i postavlja pitanje kako je moguće da su oni čiji su preci živeli na ovim prostorima mogli da izvrše agresiju sami na sebe.

- Neko ko je bio u takozvanoj Armiji RBiH, čiji su članovi izvršili stravične zločine, autor je knjige. Pitanje je da li je kompetentan da napiše knjigu - naveo je Kojić.

Groblje srpskih žrtava u Podrinju / Foto M. Kojić

"Udžbenik zastupa samo interese bošnjačkog naroda"

Istoričar Borivoje Milošević rekao je za Nezavisne da ovaj udžbenik predstavlja samo jednu, pojednostavljenu sliku građanskog rata u BiH, te da zastupa interese samo bošnjačkog naroda.

Milošević ističe da su ti događaji bili mnogo kompleksniji, dok u udžbeniku posebno Srbi, ali i Hrvati zastupljeni kao oni koji su jedini krivci za sve što se dešavalo tokom građanskog rata, a da su Bošnjaci ti koji su jedini žrtve ovog sukoba.

- Ovo ima elemente nekog lošeg holivudskog filma. Autor knjige bio je pripadnik takozvane Armije BiH, pa se pitam koliko u ovoj situaciji može biti neutralan i objektivan. Za razliku od autora, ja mislim da ovakav pristup ne doprinosi nečemu što se zove istina i pomirenje u BiH - kazao je Milošević.

 

BONUS VIDEO:

Grupa mladića skinula farbu sa prekrečenog lika generala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere