KO IMA PREDNOST - ELEKTRIČNI TROTINETI ILI AUTOMOBILI? Okanović dao odgovor na pitanje koje mnoge muči

Novosti online

14. 03. 2022. u 20:06

SAMO ako biciklista ili vozač trotineta guraju bicikl ili trotinet pored sebe, onda su u statusu pešaka i moraju biti propušteni. Ako su na bajsu ili trotinetu, to pravilo ne važi.

КО ИМА ПРЕДНОСТ - ЕЛЕКТРИЧНИ ТРОТИНЕТИ ИЛИ АУТОМОБИЛИ? Окановић дао одговор на питање које многе мучи

Foto: P. Mitić

Lepo vreme na ulice mami bicikliste i one koji se voze električnim trotinetima, i potreban je poseban oprez, što s njihove strane, što sa strane vozača automobila.

Nesreće nisu retke, a mnogima je i dalje nejasno koja tačno pravila važe.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaj kaže da biciklisti na pešačkom prelazu nemaju status pešaka.

- Pešački prelaz namenjen je pešacima. Ipak, neretko se na njima nalaze oni koji nemaju njihov status, a to su biciklisti i vozači trotineta.

Ukoliko preti opasna situacija, ukoliko je biciklista već na pešačkom prelazu, vozač je dužan da preduzme sve mere da spreči nezgodu. Ukoliko bi došlo do nezgode, osnovni propust je na strani bicikliste. Vozač nije dužan da na pešačkom prelazu očekuje bicikl ili trotinet, koji ima status mopeda - ističe Okanović i dodaje da zakon ne predviđa posebnu opremu za bicikliste.

Zakon ne predviđa posebnu opremu za bicikliste.

- Bicikl mora da ima svetlo, prednje i zadnje, kao i mačje oči. Inače, za bicikliste važe propisi kao za druge učesnike u saobraćaju. Obaveza im je da daju znak rukom kada skreću ili menjaju smer. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima za njih predviđa ista pravila kao i za druge učesnike saobraćaja, pa moraju kao i druga vozila poštovati sva pravila koja se tiču pravila i obilaženja u saobraćaju - rekao Okanović.

Inače, za vožnju bicikla gde za to nema posebne staze ili trake sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza. Zakon kaže da se preticanje i obilaženje vrši s leve strane vozila koje se pretiče, a da se ono može vršiti s desne strane ako je vozilo na kolovozu zauzelo takav položaj i njegov vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulevo.

Inače, ako se krećete vozilom po putu i naiđete na kolonu od tri bicikla, po Zakonu o saobraćaju ne smete da ih sva tri odjednom preteknete iako je ispred vas isprekidana linija, jer biste napravili prekršaj "preticanje kolone vozila", a kazna predviđena za to iznosi od 15.000 do 30.000 dinara.

(Kurir)

BONUS VIDEO: Novo vazduhoplovno čvorište Jugoistočne Evrope - Ovako izgleda novo lice aerodroma "Nikola Tesla"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KREMLJ POTVRDIO: Evo kakvu poruku je Zelenski poslao Putinu - vidite kako je uspeo da je predsednik Rusije LIČNO dobije