VEĆINA NAŠIH LJUDI I DALJE RADI U RUSIJI: Još 5.000 Srba u pečalbi

Novosti online

14. 03. 2022. u 14:24

OKO 5.000 radnika iz Srbije trenutno radi u Rusiji, procene su Privredne komore Srbije, ali je zbog aktuelne situacije u vezi sa Ukrajinom određen broj njih, ipak, odlučio da se vrati u našu zemlju.

ВЕЋИНА НАШИХ ЉУДИ И ДАЉЕ РАДИ У РУСИЈИ:  Још 5.000 Срба у печалби

Foto: N. Skenderija

Komora, međutim, ne raspolaže preciznim podacima koliko ih se ovih dana vraća u Srbiju, a nadležni ističu da su naši državljani tamo najviše angažovani u građevinskoj industriji i na energetskim postrojenjima, kao i da je veći broj odlučio da ostane.

Na osnovu podataka koje su licencirane agencije za zapošljavanje unele u jedinstvenu evidenciju, tokom 2021. godine u inostranstvu se posredstvom takvih agencija zaposlilo oko 1.100 državljana Srbije. Kako ističu u Ministarstvu za rad i zapošljavanje, od tog broja u Rusiji je posao pronašlo oko 900 naših građana, dok agencije nisu posredovale u zapošljavanju u Ukrajini.

Srbija još nema zaključene sporazume u oblasti zapošljavanja s Rusijom, Maltom i Katarom jer su pregovori i dalje u toku. Potpisani su sa Slovenijom, tamo radi 2.000 naših državljana, Belorusijom i Bosnom i Hercegovinom, ali bez posredovanja Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024