ZIMA JOŠ NIJE GOTOVA: Posle kratkog otopljavanja, od 17. marta ponovo jako zahlađenje, moguć i sneg u nizijama

Novosti online

11. 03. 2022. u 19:06

NOĆ ka suboti ponovo veoma hladna, od nedelje kratkotrajno otopljenje, a sve je veća verovatnoća da će nas posle 17. marta zahvatiti još jedno jako zahlađenje, naveo je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo.

ЗИМА ЈОШ НИЈЕ ГОТОВА: После кратког отопљавања, од 17. марта поново јако захлађење, могућ и снег у низијама

Foto: D. Balšić

Narednih dana glavnina hladnog prodora će se pomerati istočnije, a  nad nama će jačati polje anticiklona. U takvim uslovima preovlađivaće pretežno sunčano ali i dalje relativno hladno vreme, posebno u toku noći.

Posle današnjeg pretežno sunčanog ali relativno hladnog dana sledi vedra i vrlo hladna noć koja će ponovo doneti veoma niske minimume koji bi se ponovo u nizijama kretali do -8 do -3,a  na planinama od -16 do -9, dok bi lokalno moglo biti i blizu -20 stepeni Celzijusa.

Za vikend dani i dalje pretežno sunčano, a noći i jutra vrlo hladni ali ipak uz slabije mrazeve u odnosu na protekle dane tako da će minimumi uglavnom biti do -4 u nizijama i do -12 na planinama, dok će maksimumi polako biti u porastu i u nedelju bi se trebali kretati od -6 do +13 stepeni Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje se računa na razvijanje jakog ciklona nad Pirinejskim poluostrvom, dok će se jezgro jakog anticiklona situirati istočnije od nas. U tim uslovima ka nama će iz Mediterana početi dotok osetno toplijeg vazduha tako da će uslediti otopljenje i oko 15.03. dnevni maksimumi bi se trebali kretati od +9 do +16, a ponegde i oko +18 stepeni Celzijusa.

Kako će polje anticiklona ostati veoma jako neće uslediti širenje uticaja tog ciklona ka našem delu Evrope.

Posle 17.03. je sve izglednija nova promena sinoptike koja će nam posle ovog datuma donosiperiod neobično hladnog vremena.

U koliko to zahlađenje uslovi i ciklogenezu negde nad našom blizinom (Jadransko more) mogli bismo imati i nove snežne padavine i to ne samo na planinama.

Nadam se da oko 15.03. neće doći do velike aktivacije biljaka, koja je ipak ovaj hladni talas malo "zakočio" te da će samim tim i šteta koja je moguća sa novim zahlađenjem biti što manja.

Ono što nam svakako nedostaje su padavine i za sada sve ide u pravcu koji sam i očekivao,a  to je da ovaj mart donese veliki deficit padavina.Možda samo kraj meseca označi prekretnicu i tom trendu ali o tome je za sada suviše rano pričati, napisao je Čubrilo.

BONUS VIDEO: OVO JE BILA PRVA SVEMIRSKA STANICA: Ruski "Mir" lansiran je na današnji dan 1986. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a