ZLATO, BICIKL, SKUPOCENI POKLONI: Gde je granica dobrog ukusa i šta sve vaspitačice i nastavnice (ne) smeju da dobiju kao poklon za 8. mart?

Novosti online

09. 03. 2022. u 21:05

OSMI mart - Dan žena ustanovljen je zahvaljujući Klari Cetkin, kao simbol borbe za prava i ravnopravnost.

ЗЛАТО, БИЦИКЛ, СКУПОЦЕНИ ПОКЛОНИ: Где је граница доброг укуса и шта све васпитачице и наставнице (не) смеју да добију као поклон за 8. март?

Piksabej

Od vremena kada žene nisu imali ni pravo glasa, nisu smele da se voze javnim prevozom u isto vreme sa muškarcima, dogodile su se brojne promene, a obeležavanje ovog dana pretvorilo se u potrošačku jurnjavu za poklonima.

Koliko je 8. mart obesmišljen godinama se vidi po vrtićima i školama, gde kao da se roditelji utrkuju ko će dati više para kako bi se kupio što skupoceniji poklon. Na listi su tako zlatni nakit, luksuzne stvari, kožne tašne, pa čak i putovanja!

- Kod nas u Velikom Gradištu grupa jaslice je skupljala po 600 dinara vaspitačici. Šta će biti kad budu u OŠ, kupiće joj bmw, stan, kola... Kuda ovaj svet ide - napisao je roditelj na jednom od portala, a onda se nadovezao drugi dodajući da su oni u Pančevu vaspitačici kupili ni manje ni više nego - bicikl.

Foto: Profimedia

Vajber licitacija ko će dati više

Ništa šokantnije nije ni na pojedinim roditeljskim vajber grupama. Jedna mama, kojoj je "pukao film", ispričala je kako se pristojan dogovor da svako da od 300 do 500 dinara za učiteljicu, ubrzo pretvorio u pravu licitaciju na vajberu - piše Telegraf.

- Ana je uplatila 600 dinara, Vukašin je uplatio 400 dinara, Zorana je uplatila 1.500 dinara, Nikola je uplatio 300 dinara...", počela je da nabraja "vođa" vajber grupe, inače predsednica Saveta roditelja u školi. Nedostajao je samo glas u pozadini koji bi, kao i na svakoj licitaciji, posle svakog imena dobacio: "Da li neko daje više?"

Roditelji koji žive teško odjednom su se našli posramljeni. Njihovog imena nije bilo na grupi ili je pored njega stajala minimalna suma novca. A ponosna predsednica Saveta roditelja na kraju niza dopisala je svoje ime i pompeznu svotu od 3.000 dinara. Dala je najviše.

Foto: Tanjug

Na kraju je za učiteljicu sakupljeno čak 17.000 dinara.

- Kupljen joj je buket ruža, čokolada i vaučer od 15.000 dinara u jednom skupocenom butiku. Da se razumemo, učiteljica je divna i skromna žena, ona ovo nikad nije tražila, ali pojedini roditelji su nepodnošljivi i ne mogu da podnesem što ovaj praznik koriste da bi ponižavali druge i isticali se novcem - ispričala je ova revoltirana mama za Telegraf.

Srećom, i dalje su u većini oni koji smatraju da je dovoljno da pokloni budu simbolični i da ovaj praznik ne bi trebalo da se obesmišljava.

BONUS VIDEO  - "Agava" cveta samo jednom tokom života

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije