SLANINICA NAJSLAĐA POSLASTICA: Na 35. "Slaninijadi" u Kačarevu, okupili se proizvođači mesnih prerađevina i posetioci iz Srbije i regiona

D. MATOVIĆ

04. 03. 2022. u 13:11

BANATSKA košava širila je juče Kačarevom miris slanine, vrućih čvaraka, pršute i dimljenih kobasica.

СЛАНИНИЦА НАЈСЛАЂА ПОСЛАСТИЦА: На  35. Сланинијади у Качареву,  окупили се произвођачи месних прерађевина и посетиоци из Србије и региона

Foto I. Marinković

Tradicionalna "Slaninijada", koja se u selu tik iza Pančeva održava 35. put, okupila je više od 400 izlagača. Sunce je izmamilo mnogobrojne posetioce koji su uživali u dobroj slanini, drugim proizvodima od sušenog mesa, kao i u muzici "Tamiških boema".

Stotine štandova na više od 3.000 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora. Na njima sve što se od mesa može zamisliti: šunke, pršute, buđole, švargle, ovčetina, praseće pečenje, pihtije... Teško je odoleti. Poslastičari su doneli razne domaće, slatke đakonije. Ima i šumadijskog čaja, kako meštani tepaju vrućoj rakiji, pa vina, i meda, ali i zavesa, torbi, pidžama, vunenih čarapa, bušilica, noževa, četki i metli. Kao na vašaru.

- Uveren sam da će biti više posetilaca nego prethodnih godina. Ljudi su se uželeli dobre slanine, dobrog druženja, igre i pesme - dočekuje nas Krsto Šaletić, jedan od organizatora ove manifestacije.

- Prethodnih godina "Slaninijada" je zavredila pažnju kao mesto gde se mogu naći proizvodi spremljeni na tradicionalan način. Organizovali smo zabavan program, mnogo izazova za decu i odrasle.

Foto I. Marinković

"Birajte, birajte, samo birajte", viče srednjovečni brka. Na njegovom štandu uredno naslagano praseće pečenje, domaći kolači i - mesnata slanina.

- Imamo izlagače iz bivše Jugoslavije, a za internacionalnu nagradu za najbolju slaninu takmičili su se i proizvođači iz Austrije i Španije. Pobedio je Gavrilovski, proizvođač iz Makedonije - kaže Šaletić.

- U subotu organizujemo takmičenje za najjačeg slaninara, nadmetaće se Karlos i Egzbe, iz Meksika i sa Kube.

Proizvođači mušterije mame seckanjem i besplatnom degustacijom proizvoda, Foto I. Marinković

Stručni žiri je imao težak zadatak da izabere najbolju slaninu, i to u nekoliko kategorija. Meštanin Milan Zlatković osvojio je dve prve nagrade, za najbolju domaću slaninu i slaninu od mangulice.

- Slanina mora dobro da se osoli i da sazri, ali najvažnije je kretanje vazduha. Kačarevo ima dobru klimu, vetar nam ne nedostaje, pa je slanina još bolja - kaže Zlatković.

Milan Zlatković najbolji u dve kategorije, Foto I. Marinković

Najdeblju slaninu osušio je Petar Rakić iz Bačinaca, dok je u kategoriji "zanatska slanina" pobedio Jovan Pavlović iz Brankovine. Najbolju industrijsku slaninu pravi "Burjan Pančevo".

- Najvažnije je da verujete u ono što radite - priča nam laureat Jovan Pavlović koji je na "Slaninijadu" doneo pola tone sušenog mesa.

- Nagradu nisam očekivao, obradovala me je. U posao je uključena cela moja porodica.

Foto I. Marinković

Za meštane ušorenog banatskog sela slanina je vetar i život, ono što miriše i što se oseća u venama. Topi se kad se mora, govore nam, a jede uvek. Ona je izvor zdravlja. Ponosni su Kačarevci na svoju slaninu, kažu da je brend i lek. Prave je na tradicionalan način i to ne menjaju.

- Bela a debela. Da bi se napravila dobra slanina, mi od starina na suvo solimo, a potom umivamo slaninu, stavljamo je u vodu da bi so izašla iz nje. Prava slanina se neguje kao mlado vino, kao mlada devojka. Ko to ne zna, ne treba ni da je pravi. Uz vino prija, a rakija rastače salo - preporučuju proizvođači kako da se jede masna hrana.

"Ja sam rođen tamo na salašu... ", "Dunave, Dunave... "

odzvanja sa zvučnika, dok vešti majstori okreću kobasice na talandari. Proizvođači mušterije mame seckanjem i besplatnom degustacijom proizvoda.

- Sve pravimo na tradicionalan način, kod kuće, kao za nas što radimo, samo malo više.

Foto I. Marinković

Zato se ne opterećujemo ako sve ne prodamo. Poješćemo mi sve što ostane - kaže Ondrej Rubik iz Bačkog Petrovca.

Nekim posetiocima su cene pristupačne, drugima malo manje. Cene variraju zavisno od vrste slanine i suvog mesa. Slanina "sapunjara" košta od 600 do 900 dinara, a pančeta od 1.600 do 1.800, domaća svinjska kobasica oko 800 dinara, dok je pečenica od 800 do 1.200. Prosečna cena kulena je oko 1.600, a čvaraka je kao na beogradskim pijacama. Ipak, iz "najmasnijeg" sela u Srbiji niko nije otišao bez makar malo čvaraka, slanine i mesnih prerađevina.

Najveća smotra slanine u Srbiji traje do nedelje.

Foto I. Marinković

NAJVEĆA ATRAKCIJA TEŠKA 165 Kg

KIKINĐANIN Željko Rašević doneo je slanu poslasticu tešku čak 165 kilograma.

Nekadašnji radnik mesne industrije PIK uspeo je da je neoštećenu prenese sa severa na jug Banata, iako su njene dimenzije 1,5 sa 1,8 metara. Najveća slanina bila je i najveća atrakcija.

- Bojao sam se da ne pukne, na sreću, nije - kaže nam Rašević.

- Nije bilo lako osušiti je.

Uveren sam da ovakve slanine u Srbiji nema. Još se dogovaram sa organizatorima manifestacije da li ćemo je ponuditi na aukciji poslednjeg dana "Slaninijade", a razmišljali smo da li da se prijavimo za Ginisovu knjigu rekorda.

Foto I. Marinković

MNOGO IZAZOVA

NAREDNIH dana posetioce očekuje niz zabavnih događaja, od tradicionalne trke prasića, kuvanja gulaša, topljenja slanine, do takmičenja u kuvanju slaninarskog pasulja. Čekaju ih i muzika, "planine" čvaraka i mnoge druge đakonije. Zanimljive igre biće organizovane i na trgu, gde će zainteresovani od podneva moći da se nadmeću u disciplinama "Izdržaj - najslaninar", "Brzo jedenje slanine", "Ljuti izazov" i "Brzo ispijanje piva".

Foto I. Marinković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio