OTVARAJU NAM GRANICE: Manje zaraženih, države EU popuštaju mere za naše državljane

B. R.

01. 03. 2022. u 09:23

KAKO korona u Srbiji popušta, tako se proširuju mogućnosti naših državljana za putovanja: Nemačka je skinula Srbiju sa liste zemalja sa visokim rizikom od zaraze, a od 1. marta građani Srbije moći će u Italiju, uz potvrdu o preležanom kovidu, negativnom antigenskom ili PCR testu ili potvrdu o vakcinaciji "Fajzerovom", "AstraZenekinom" ili "Moderninom" vakcinom.

ОТВАРАЈУ НАМ ГРАНИЦЕ: Мање заражених,  државе ЕУ попуштају мере за наше држављане

PCR testiranje na grčkoj granici / Foto AP

Uz nekoliko "epizoda" popuštanja, turistički ulazak u ovu zemlju za građane Srbije bio je stopiran gotovo od početka pandemije.

Koliko se epidemijska situacija kod nas promenila na bolje pokazuje i podatak da je u Infektivnoj klinici UKCS u nedelju bilo 66 pregleda, dok je u ovoj ustanovi u piku talasa pregledano pet-šest puta više pacijenata.

- U Batajnici imamo 358 hospitalizovanih pacijenata, a krajem januara bilo ih je više od 800. Imamo više otpusta nego prijema i to je dobra vest - kaže dr Milika Ašanin, direktor UKCS.

Virus korona je za 24 sata potvrđen kod 2.703 od 14.667 testiranih, ali je broj umrlih još visok, za dan - 42. Iako smo u završnici petog talasa, daleko smo od odjave epidemije, a dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, upozorava da još nije vreme da se opustimo:

- Mere su na snazi, ali nažalost, mere se kod nas ukidaju samostalno, to je strašno, ali je realnost. Mi ne možemo da se osećamo mirno kao oni koji su dosegli 80 odsto obuhvata vakcinacijom.

USKORO TROCIFRENO POZITIVNIH

U OVOJ, poslednjoj sedmici pred drugu godišnjicu od prvog slučaja kovida 19, koji je u Srbiji potvrđen 6. marta 2020. godine, biće jasnije da li će se smanjivanje obolevanja nastaviti istim tempom kao prethodnih nedelja. To bi značilo da u drugoj polovini marta možemo da očekujemo trocifren broj inficiranih za dan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)