BLAGE KAZNE ZA DEČJE BRAKOVE: Podaci pokazuju da pravosuđe žmuri na guranje devojčica u vanbračne zajednice

V. C. S.

24. 02. 2022. u 09:44

SVAKE godine u svetu dečji brak zaključi 12 miliona devojčica. Tačni podaci u Srbiji ne postoje, ali statistika pokazuje da je među mladim ženama koje su stupile u brak pre 15. godine, 16 odsto Romkinja i jedan odsto devojčica iz opšte populacije. Pre 18. godine u brak stupi 56 odsto romskih devojčica, u odnosu na 16 odsto iz opšte populacije.

БЛАГЕ КАЗНЕ ЗА ДЕЧЈЕ БРАКОВЕ: Подаци показују да правосуђе жмури на гурање девојчица у ванбрачне заједнице

Foto Shutterstock

Ovi podaci objavljeni su u najnovijem godišnjem izveštaju "Praksisa", u saradnji sa Unicefom. Kako navode, devojčice ovo doživljavaju kao rešenje nekog problema, najčešće siromaštva, ali njihova odluka po pravilu povećava stepen marginalizacije, izloženost diskriminaciji, prekid detinjstva. Sledi napuštanje obrazovanja, povećava se rizik od pravne nevidljivosti, prinudnog rada, ekonomske zavisnosti, nasilja u porodici i trgovine ljudima. Jedna od posledica su i maloletničke trudnoće, što ozbiljno ugrožava zdravlje maloletnih majki i novorođenčadi.

Podaci pokazuju da nijedno tužilaštvo od 1. januara 2019. do 1. decembra 2021. nije primilo krivičnu prijavu zbog prinudnog zaključenja braka, dok je 360 primljeno za krivično delo vanbračna zajednica sa maloletnikom. Podignuto je 112 optužnica, ali najčešća predložena kazna bila je tek uslovna osuda. Kazna zatvora je predložena u 14 slučajeva, ali minimalna, prosečno oko tri meseca, iako zakon predviđa zatvor do tri, odnosno pet godina ako ima elemenata koristoljublja.

Jedno tužilaštvo je predložilo kaznu od samo tri meseca uslovno za punoletnika koji je stupio u vanbračnu zajednicu sa devojčicom od 13 godina, a drugo je predložilo istu kaznu za osobu koja je ugovorila brak sa šesnaestogodišnjakinjom, i to posredovanjem njene majke. Krivična prijava je odbačena protiv 39-godišnjaka, koji je sa devojčicom od 14 godina dobio bebu, kao i protiv punoletnika koji je navodno sklopio brak sa maloletnicom u Nemačkoj, po islamskim običajima. Kao dokaz nije dostavljen izvod iz matične knjige venčanih. Odbačena je i prijava protiv roditelja koji su ugovorili brak svoje dece za 1.500 evra, deca su napustila školu, a maloletnica je i zatrudnela.

DUGO ČEKANjE

CENTRI za socijalni rad navode da prijave za ovo krivično delo dugo čekaju da dođu na red u tužilaštvu. Nekada je to i po dve ili tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega