KORENI EVROAZIJSKOG POKRETA NA KRIMU: Predavanje Milorada Vukašinovića na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V.N.

22. 02. 2022. u 22:25

FEBRUARSKE „Razgovore o geopolitici" novinar i publicista Milorad Vukašinović posvećuje evroazijskom pokretu, ističući kako je nekoliko faktora uticalo na izbor teme.

КОРЕНИ ЕВРОАЗИЈСКОГ ПОКРЕТА НА КРИМУ: Предавање Милорада Вукашиновића на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Na prvom mestu – to je aktuelnost događaja na postsovjetskom prostoru, zatim povod da se ukaže na to kako je ruska politička škola geopolitičkog mišljenja podjednako važna kao i angloamerička, i, naposletku, vek postojanja evroazijskog pokreta, jubilej koji je prošle godine obeležen u Rusiji.

Vukašinović naglašava da će u prvom delu predavanja biti reči o pokretu i njegovim delatnicima od osnivanja do kraja Drugog svetskog rata, dok će jedna od narednih tribina biti posvećena hladnoratovskom periodu u pomenutom kontekstu.

Intelektualno-filozofski pravac nastao početkom dvadesetih godina prošlog veka formiran je, kako Vukašinović navodi, „na temeljima razočarenja u Zapad" i dubokih potresa u ruskoj društvenoj svesti. Međutim, za razliku od Saveta za inostrane poslove koji je nastao u isto vreme, evroazijci su u sukobu sa državnom ideologijom i politikom.

Preteče evroazijskog pokreta ogledaju se u procesima koji su se odigrali u Rusiji sredinom 19. veka, odnosno, u stavovima elite koja je bila pod uticajem „lekcije izgubljenog Krimskog rata". Vukašinović upućuje na neka od najvažnijih dela napisanih od strane ruskih intelektualaca, kao što je knjiga „Rusija i Evropa" predstavnika „poznog slovenofilstva" Nikolaja Danilevskog, u kojoj je postavljeno pitanje pripadnosti Rusije Evropi i problematike Urala kao granice, koja nije ni prirodna, a ni kulturno-civilizacijska.

Njegove stavove revidirao je Konstantin Leontjev, koji je poznat i po konstataciji o slovenstvu koje postoji, i slavizmu kojeg nema. Na ovakvim idejama nastalo je klasično evroazijstvo, čijim se utemeljivačem smatra Nikolaj Trubeckoj. Samo osam godina nakon osnivanja, u pokretu su se desio raskol, poznatiji kao „Klamarsko skretanje", koji je uzrokovao podele i utišavanje evroazijaca na trideset godina.

 Kompletno predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića na temu „Evroazijstva“ može se pogledati Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum