VIRUS KORONA PRIKRIVA GRIP: Za nedelju dana registrovano oko 10.000 oboljenja sličnih sezonskoj influenci

B. RADIVOJEVIĆ

18. 02. 2022. u 10:04

GRIP je definitivno u senci kovida 19 već drugu sezonu, ali ga ipak ima. Za nedelju dana, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji su zabeležena 9.763 slučaja oboljenja sličnih gripu (OSG). Virus influence je dosad je potvrđen u 11 gradova i okruga, a najveći broj infekcija registrovan je među najmlađima.

ВИРУС КОРОНА ПРИКРИВА ГРИП: За недељу дана регистровано око 10.000 обољења сличних сезонској инфлуенци

Foto D. Milovanović

Od početka ove sezone ukupno je prijavljeno 208.085 obolelih od OSG, najviše u trećoj nedelji januara. Kako je kod nas uobičajeno, udar gripa najjači je u februaru i martu, a epidemiološke službe registruju nizak nivo aktivnosti influence, ne očekuju se velika iznenađenja, pa će ova sezona gripa biti najverovatnije ubeležena kao blaga.

Obolelih je, ipak, više nego u prethodne dve sezone, potvrđuju za "Novosti" u Odeljenju za epidemiološki nadzor Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

- U odnosu na 2019/2020. i 2020/2021, sada je prijavljen veći broj pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, što je i očekivano jer stope OSG mogu biti uzrokovane respiratornim infekcijama koje nisu grip, uključujući SARS-CoV-2, što dovodi do primećenog porasta prijavljenog broja osoba sa oboljenjima sličnim gripu - kažu stručnjaci.

I pad procenta pozitivnosti na virus influence ukazuje da smo na izlasku iz ove sezone. U prvoj nedelji 2022. virus je izolovan u čak 33 odsto uzorkovanih briseva, a sada se pronalazi u 13 odsto uzoraka.

Iako podaci "Batuta" pokazuju da oboljenja sličnih gripu najviše ima u uzrasnoj grupi do četiri godina, pa zatim u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina, doktor Dejan Jovev, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica, za "Novosti" kaže da se u praksi ne stiče takav utisak:

- Imamo decu sa kovid-infekcijom, kao i najmlađe pacijente sa virozama praćenim upalom grla, bronhitisom, umerenim kašljem kod kojih nije potvrđena infekcija virusom korona, ali prema njihovim simptomima ne bih rekao ni da je to grip - kaže dr Jonev.

Od Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Kikinde, Niša, Leskovca, Užica, Novog Pazara do podunavskog, zaječarskog i borskog okruga, dominira tip A (H3), ali prisutan je i N2 soj influence.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)