NEKE MAME DOBIĆE POLA STANA: Šta predviđa Vladina uredba koja omogućava porodicama da konkurišu za pomoć države da se skuće

J. Ž. SKENDERIJA

18. 02. 2022. u 09:11

SVAKA mama, koja je dobila dete od početka 2022. godine i odluči se za kupovinu stana ili gradnju kuće, ako nema nekretninu, dobiće od države 20 odsto sredstava. Ako živi u nekoj od devastiranih opština, ima pravo na 50 posto vrednosti građevinskih radova. Ovo je precizirano uredbom koju je u četvrtak usvojila Vlada Srbije.

НЕКЕ МАМЕ ДОБИЋЕ ПОЛА СТАНА: Шта предвиђа Владина уредба која омогућава породицама да конкуришу за помоћ државе да се скуће

Foto M. Labudović

Na primer, ako nekretninu vrednu 50.000 evra kupuje putem stambenog kredita, može da računa na podršku države od 10.000. Ukoliko se odluči za izgradnju kuće u istoj vrednosti u nekoj od devastiranih opština, može da računa na polovinu iznosa, odnosno na 25.000 evra.

Na iznos odobrenih sredstava uticaće tehnički opis sa popisom radova, predmerom i predračunom koji je overen od strane odgovornog projektanta. Kada su u pitanju razvijenija mesta, mame će imati pravo na dotiranje iz budžeta u iznosu 20 procenata vrednosti radova, a isti postotak predviđen je i za kupovinu nekretnine. Maksimalni iznos koji će država obezbediti iz budžeta ne sme da bude veći od 20.000 evra.

Ovo su samo neki od uslova koje je posle mesec i po dana od stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, u četvrtak usvojila Vlada u tehničkom mandatu. Ovom odlukom i pravilnikom određuje se način ili učešće u kupovini nekretnine za one porodice koje žele da reše stambeno pitanje uz pomoć države, a koje su dobile ili će dobiti prinovu od 1. januara 2022.

O svim detaljima prilikom odobravanja novčanih sredstava odlučivaće komisija koju imenuje Vlada, a činiće je predstavnici ministarstava za brigu o porodici, demografiju, finansije, privredu, građevinarstvo, brigu o selu, kao i Republičkog geodetskog zavoda i ustanova nadležnih za socijalna pitanja.

Prema rečima Tatjane Macure iz Udruženja "Mame su zakon", zahtev za državnu podršku će moći da podnesu sve žene koje su se porodile od početka godine, bez obzira koje im je dete po redu.

- Očigledno je da je osamostaljenje jedan od većih problema koji tišti porodice u Srbiji - navodi naša sagovornica. - Nadamo se da će se i buduće mere podrške razvijati u ovom pravcu jer upravo za ovakve podsticaje vlada ogromno interesovanje. Otkad su najavljene mere, nema dana da nam se nekoliko porodica ne obrati za pojašnjenje.

Macura se nada da izvršna vlast razume potrebu za većim ulaganjem u pronatalitetne politike u budućnosti, pošto su one od najvećeg nacionalnog značaja. Novčana sredstva za isplatu prava obezbeđivaće se iz državne kase za svaku budžetsku godinu pojedinačno i biće bespovratna.

Važno je napomenuti da brak nije uslov za ostvarivanje ovog prava - bilo da je reč o vanbračnoj zajednici ili samohranim majkama.

UKUPNO 23 SIROMAŠNE OPŠTINE

ČAK 23 lokalne samouprave čine devastirana područja, jer je njihov stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka. Tu spadaju: Babušnica, Bela Planaka, Bojnik, Bosilegrad, Varvarin, Vladičin Han, Golubac, Žagubica, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Mionica, Prijepolje, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja