PRIŠTINA PREČICOM DO UNESKA? Jačanjem pozicija u međunarodnim organizacijama Albanija sprema teren za lažnu državu Kosovo

R. DRAGOVIĆ

18. 02. 2022. u 08:00

MESTO u Izvršnom savetu Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija - Unesko, Albanija bi mogla da iskoristi za otvaranje novog kruga lobiranja za prijem u članstvo nepriznate države Kosovo.

ПРИШТИНА ПРЕЧИЦОМ ДО УНЕСКА? Јачањем позиција у међународним организацијама Албанија спрема терен за лажну државу Косово

Foto AP

Poznavaoci procedure i ukupnih prilika u Unesku ovako komentarišu albansku kandidaturu za članstvo u izvršnom telu ove organizacije. Iako želja Tirane da jača svoje međunarodne veze nije sporna, iskustvo bliske prošlosti govori da bi zvanični Beograd trebalo budno da motri na poteze Albanije. Jer Izvršni savet, prema Uneskovim nadležnostima, ovlašćen je, između ostalog, i da daje preporuke za prijem novih država koje nisu članice Ujedinjenih nacija.

Želja Albanije da se bolje pozicionira u telima organizacije koja brine o kulturnom blagu sveta neminovno podseća na neskrivenu nameru Prištine da obnovi svoju kandidaturu i na velika ili mala vrata dođe do članske karte Uneska.

Da Tirana nastoji da u što većoj meri iskoristi svoj uticaj za novi pokušaj učlanjenja takozvane države Kosovo, do čega može doći već sledeće godine, upozorava nekadašnji ambasador Srbije u Unesku profesor Darko Tanasković.

- Sasvim je sigurno da kandidatura Albanije ukazuje na zainteresovanost ove države da neposrednije učestvuje u raspravama i odlučivanju u "vladi" Uneska. S obzirom na to da je jedan od deklarisanih prioriteta spoljne politike Albanije podrška međunarodnoj afirmaciji "Kosova", kao i na ulogu predlagača koju je Tirana imala u neuspešnom pokušaju da nepriznata država uđe u članstvo 2015. godine, nema sumnje da će albanska delegacija biti veoma aktivno angažovana na pripremanju terena za ponavljanje kandidature. Kao članica Izvršnog saveta, Albanija bi za to dobila nešto veći, mada ne i presudan, diplomatski manevarski prostor.

Tanasković podseća na nedavni diplomatski uspeh Srbije - na zasedanju Generalne konferencije Uneska, kao kandidat elektoralne grupe zemalja u kojoj je i Albanija, za predsednika Izvaršnog saveta izabrana je ambasadorka Srbije Tamara Rastovac Siamašvili.

- Ni Srbija nije bez aduta. Nisam, međutim, upoznat kako se delegacija Srbije postavlja prema kandidaturi Albanije za članstvo u Izvršnom savetu, jer mi nije poznato ni kako se Albanija postavila prema predlogu da naš stalni predstavnik bude kandidovan za predsednika Izvršnog saveta. Ako je Albanija podržala našu kandidaturu, onda ćemo možda i mi podržati njenu, a ako se uzdržala, onda ćemo se verovatno i mi uzdržati. To je stvar diplomatstke taktike i fer-pleja. Ukoliko kandidatura "Kosova" za članstvo u Unesku bude obnovljena, bez sumnje vodiće se žestoka politička i diplomatska borba, u kojoj verujem da su izgledi Srbije, bar zasada, bolji - kaže Tanasković.

Srbija je za člana Izvršnog saveta reizabrana 2019. godine i taj mandat ističe 2023, a može se očekivati da će Beograd ponovo podneti kandidaturu. Osim Srbije, u "vladi" Uneska su Austrija, Brazil, Kina, Francuska, Nemačka, Italija, Rusija, Španija.

Da će Albanija lobirati za članstvo tzv. Kosova u Unesku u meri u kojoj to bude prihvatljivo velikim silama, pre svega SAD, ukazuje Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost. On se slaže da je Beograd danas u boljoj poziciji nego što je bio tokom odmeravanja snaga 2015. godine.

- Priština i Tirana tada na Generalnoj skupštini nisu obezbedile podršku za članstvo tzv. Kosova, koje je protivno i Statusu Uneska i Povelji UN. U međuvremenu je 18 država povuklo priznavanje Kosova, pa su šanse za tako nešto danas manje nego tada. Ipak, Srbija bi trebalo da s povišenim oprezom prati poteze Albanije, jer nije nerealno da ponovo pokrenu proces lobiranja za prijem - napominje Karanović.

ĆERKA PISCA AMBASADOR ALBANIJE

ALBANIJA je snažno motivisana da se što bolje pozicionira u Unesku, što dokazuje i ličnost ambasadorke Besiane Kadare. Reč je o ćerki čuvenog albanskog pisca Ismaila Kadarea, koja važi i za vatrenog zagovornika pune nezavisnosti Kosova.

- U Unesku je ponovo iskusna Kadare, koja je i 2015. takođe bila na tom mestu. U međuvremenu je svoju zemlju predstavljala u UN, gde je stekla dodatno iskustvo i uspostavila korisne diplomatske veze, što je činjenica koja takođe govori o tome koliko je Tirani važno delovanje u Unesku - podseća Tanasković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...