KUĆU VOZE PRAVO NA MALJEN! Supružnici Anja Vuković i Strahinja Tanasković stari autobus pretvaraju u porodičnu kuću na planini kod Valjeva

B. PUZOVIĆ

17. 02. 2022. u 11:18

UMESTO u starom gvožđu, autobus "fap-sanos 415s", posle stotina hiljada pređenih kilometara, biće parkiran na planini Maljen i pretvoren u - kuću! Umesto sedišta za putnike, biće jednosoban stan od 25 kvadrata, a kroz prozore autobusa, sa obe strane, pružaće se pogled na prelepu prirodu Valjevskih planina.

КУЋУ ВОЗЕ ПРАВО НА МАЉЕН! Супружници Ања Вуковић и Страхиња Танасковић стари аутобус претварају у породичну кућу на планини код Ваљева

Foto Privatna arhiva

Na neobičnu ideju došli su supružnici, Beograđanka Anja Vuković (34) i Valjevac Strahinja Tanasković (33), koji su nekoliko godina živeli i putovali u teretnom kombiju "folksvagen T3", koji su pretvorili u improvizovani kamper. Shvatili su, kažu, da je nekoliko kvadrata, okruženih prirodom, sasvim dovoljno za život. U međuvremenu su stigli blizanci Ada i Ognjen, koji sada imaju godinu dana, pa je na red došlo rešavanje stambenog pitanja...

- Nismo preterano zaneseni životom u Beogradu, da se gužvamo i svaki dan merimo aerozagađenje, odlučili smo da napravimo malu, ali dovoljno veliku kuću za nas četvoro, na nekoj planini - kažu Anja i Strahinja. - Pratili smo aktivnosti pokreta ljudi u Americi koji se masovno sele u autobuse preuređene u kuće i sanjali smo da uradimo isto. Kad smo prodali naš stari "folksvagen", zvani "lubeničar" nekoliko meseci smo lovili po internetu, razgledali otpade, zvali prevozničke kompanije, a onda se u oglasima pojavio stari "fap sanos", ikona jugoslovenskog autobuskog prevoza, u koji smo se odmah zaljubili.

Foto Privatna arhiva

Autobus, star oko tri decenije, koji je prvo koristila vojska, a posle je služio za gradski prevoz u Apatinu, platili su 2.700 evra, ali su u startu uštedeli na materijalu i troškovima pravljenja temelja, konstrukcije, stolarije, prozora, krova, jer na njemu sve to već postoji. To, kažu, ovu reciklažu čini vrlo isplativom, a imali su i sreće što je u pitanju gradski autobus, koji ima više prostora nego turistički.

- Baš taj model nam je odgovarao, jer ima starinski šarm - kažu naši sagovornici. - Posle ko zna koliko skica i planova, uz pomoć našeg druga, arhitekte Nikole Opačića, osmislili smo budući topli dom, jednosobni stančić. Spavaća soba je u šaragama, pored nje veliki garderober, pomoćni krevet i kupatilo. Potom sledi velika prostorija koju čine dnevna soba, kuhinja i trpezarija. Ostavili smo većinu prozora, baš kao u autobusu, jer taj panoramni pogled od 360 stepeni, koji se pruža na brda, doline i šume u okruženju našeg placa, verovatno je najlepši deo ove ideje.

Dosad su okončali grube i većinu završnih radova: izolaciju, pod, instalacije za struju i vodu, zidove... Sada se pravi nameštaj po meri. U aprili bi autobus trebalo da bude prebačen na plac, a dotad mora da se sredi teren, i dovedu struja i voda.

- Trošak nije mali, najviše zbog sređivanja dotrajale limarije - kaže Strahinja. - Svakako, krajnja cena sređivanja autobusa, sa hektarom placa u blizini Divčibara koji smo kupili, biće barem četiri puta niža od sume koju bi u Beogradu platili za prosečan stan za našu porodicu. Osim toga, boravak u prirodi, na prelepom Maljenu, nema cenu.

OSTAVLjAJU VOLAN ZA USPOMENU

U KUĆI ćemo da zadržimo volan, instrument-tablu i sedište vozača - kažu Anja i Strahinja. - Bezmalo sav nameštaj mora da se pravi po meri, da bi se uklopio sa prostorom i elementima autobusa. Na primer, sofa, pomoćni krevet i TV komoda biće postavljeni baš preko točka, koji unutra ima poveću džombu, tako da sve mora da bude precizno opkrojeno da nalegne na to ispupčenje na podu.

Foto Privatna arhiva

HUMANOST

PRE nekoliko godina kombi koji je tada bio njihova putujuća kuća postao je, kažu "vozilo za tuđe potrebe". Njime su obišli Srbiju i sakupili poklone za oko 1.000 mališana u 32 ustanove za nezbrinutu i decu s posebnim potrebama. Anja je ekonomista, Strahinja programer i nikada, ističu, nisu ni pokušavali da se zaposle u struci. Obišli su mnoge zemlje, a jedna od najvećih avantura, bio je put u Kambodžu sa samo - 500 evra u džepu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024