NOVI VIRUS SE ŠIRI DRUŠTVENIM MREŽAMA: Ne otvarajte linkove za koje niste sigurni da su bezbedni

Novosti online

16. 02. 2022. u 14:20

NA društvenim mrežama se ponovo širi virus. Određeni broj korisnika prijavio je poruke koje glase “Mislim da sam te video u ovom videu, jesi li to ti?” ili “Pogledaj ko je umro” sa pratećim linkom.

НОВИ ВИРУС СЕ ШИРИ ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Не отварајте линкове за које нисте сигурни да су безбедни

Foto Arhiva

Iako poruka često stigne i od nekog od vaših prijatelja, sasvim sigurno je da je njihov nalog zaražen, pa se poruke šalju automatski - u svakom slučaju, video je gotovo uvek neka vrsta virusa, možda čak i ransomware softvera ili phishing prevare.

Phishing (izgovara se: fišing) je napad koji pokušava da vam ukrade novac ili identitet tako što vas navodi da otkrijete lične informacije – kao što su brojevi kreditnih kartica, informacije o banci ili lozinke – na veb-lokacijama koje su legitimne. Sajber prevaranti su obično pouzdana preduzeća, prijatelji ili poznanici u lažnoj poruci, koja sadrži vezu ka phishing veb-lokaciji.

Ransomware je zlonamerni tip programa koji zaključava vaš kompjuter, tablet ili pametni telefon – ili enkriptuje vaše fajlove i zatim zahteva otkup za njihovo bezbedno vraćanje.

Apsolutno ne treba otvarati bilo kakve linkove čija URL adresa izgleda makar malo sumnjivo, a sa ovakvim virusnim porukama te adrese su gotovo uvek sumnjive.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju