U NJEGA SU SE KLELI ČLANOVI NJEGOVE JEDINICE: Ko je Đeneral Radenović koga je predsednik posthumno odlikovao (FOTO/VIDEO)

S. Babović

15. 02. 2022. u 13:46

DANAS je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno odlikovao generala Veljka Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica srpske policije iz Prizrena, junaka opevanog u pesmi i vođi oslobodilačke bitke za Orahovac 1998. godine.

У ЊЕГА СУ СЕ КЛЕЛИ ЧЛАНОВИ ЊЕГОВЕ ЈЕДИНИЦЕ: Ко је Ђенерал Раденовић кога је председник постхумно одликовао (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. Babović

Orden je primio unuk Ilija Radenović

Generalu Veljku Radenoviću posvećena je čuvena pesma “Đenerale, đenerale”, koju je napisao Gavrilo Kujundžić, svedok opsade Orahovca i okolnih sela, tokom koje su teroristi kidnapovali više od 100 nealbanskih civila, žene, decu, starce.

Tela mnogih od njih pronađena su u masovnim grobnicama, a veruje se da bi žrtava bilo i više da u to vreme kapetan Radenović nije sa svojom jedinicom uspeo da probije uporišta OVK.

Veljkov sin Vukašin, koji je nastavio očevu tradiciju u uniformi, ispričao je svojvremeno za “Novosti” da je o herojstvu svog oca saznavao uglavnom od drugih ljudi, jer kapetan je bio vrlo skroman, pravi junak.

- Pričali su mi da je umeo da organizuje akcije "kao da je lud", kao da nije svestan da može svakog trenutka da izgubi glavu - pričao je ranije za "Novosti" sin Veljka Radenovića.

Foto: S. Babović

"Đeneral" u koga su se kleli članovi njegove jedinice bio je prvi u borbi, mnogima je spasao život. Svojevremeno je bio ranjen u Vukovaru, a na Kosmetu mu je snajper pogodio kapu. Tu kapu brižno čuvaju naslednici Radenovića u Kruševcu.

Foto: S. Babović

Kapa generala Radenovića

Na bolovanje nije išao, iako je imao dijabetes 20 godina! Tako se dogodilo da bi sa insulinom uletao u najteže bitke za oslobađanje civila. Poslednjih sedam godina života proveo je već narušenog stanja, zbog uznapredovale šećerne bolesti odsekli su mu nogu.

Veljko Radenović je rođen u Đakovici, odrastao u Peći, školovao se u Vučitrnu. Po završetku Srednje škole unutrašnjih poslova, dobio je prekomandu u Prizren, gde je proveo veći deo radnog veka.

Nakon rata na Kosmetu, posle 2000. godine vodio je posebnu jedinicu policije za rejon Kuršumlija, a potom učestvovao u formiranju Žandarmerije. Do penzije je bio na mestu pomoćnika komandata Odreda žandarmerije u Kraljevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024