JOŠ UVEK NIJE VREME ZA OPUŠTANJE Doktor Bekić: Moguće je da stelt omikron "zapljusne" Srbiju

Novosti online

11. 02. 2022. u 07:56

DIREKTOR Doma zdravlja Savski venac i koordinator procesa imunizacije u Beogradu Zoran Bekić kaže da se Srbija ali i svet nalaze u petom talasu korone, i da je kovid svaki put pokazao da je uvek korak ispred, i da se ne treba zanositi da smo na samom kraju pandemije.

ЈОШ УВЕК НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА ОПУШТАЊЕ Доктор Бекић: Могуће је да стелт омикрон запљусне Србију

G.Šljivić

Kako je dodao, i januar i februar beležili su ogromne brojke.

- Korona se sada ustalila na broju od 10 do 12 hiljada - komentariše Bekić.

Bekić kaže da se stelt omikron širi dosta brže od omikrona, i da je moguće da će i on da "zapljusne" Srbiju, što govori o tome da se ne nada nekom brzom oslobađanju od virusa.

- Zasada imamo informaciju da se mnogo brže širi, i ništa više. On je tek počeo, mi ne znamo kakve su kliničke slike. Imaćemo veliki broj inficiranih - dodao je Bekić.

Kako je objasnio, kovid sistem Doma zdravlja na Savskom Vencu je najbolje organizovan. Čekanje u najvećem udaru je, kako navodi, bilo oko pola sata, a sada je oko 15 minuta.

- Zasada uspevamo da se izborimo sa velikim brojem građana koji dolaze uznemireni - navodi Bekić.

Bekić dodaje da postoji direktna veza između preminulih i vakcinisanih, a da je trenutno najveći broj u Rumuniji i Bugarskoj, a Srbija je prema broju smrtnosti na sredini.

- Da li je mali broj inficiranih 10 i 12 hiljada? Setimo se kada smo u oktobru imali oko 8.000 i bili smo u šoku. Sada smo na nešto manje, a rekli su da je omikron lakši, a mi imamo dosta preminulih... Kod nas to ide nekim drugačijim putem - navodi Bekić.

Foto Tanjug

 

Mladi najrizičniji

Mladi su najrizičniji, kada je u pitanju zaraza, kaže Bekić.

- Kada stariji dobiju koronu, i imaju neke komorbiditete, oni odu u bolnicu, i tu imamo ogromne brojeve - rekao je Bekić.

Bekić je komentarisao i izdavanje lažnih potvrda, navodeći da ljudi koji se bave takvim aktivnostima utiču na celokupnu javnost, ugrožavajući zdravlje ljudi.

Raspust sjajna stvar

Govoreći o raspustu, Bekić navodi da će se smanjenjem kontakata kod najmlađih popraviti situacija, navodeći da će raspust biti zasigurno dobar potez.

Govoreći o imunizovanju najmlađih, Bekić navodi da pre nego što deci 'stavimo masku', to najpre treba i sami da uradimo.

BONUS VIDEO - VAKCINISAN NA PUTU OKO SVETA: Japanac Asaki u Nišu primio "Fajzera"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)