MINISTARKA MATIĆ: 342 krivična dela zloupotrebe dece na internetu

Tanjug

08. 02. 2022. u 13:15

NACIONALNI kontakt centar za bezbednost dece na internetu primio je više od 26.000 poziva, mejlova i poruka, a od obrađenih preko 5.000 predmeta utvrđeno je da postoje 342 krivična dela zloupotrebe dece na internetu, navela je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

МИНИСТАРКА МАТИЋ: 342 кривична дела злоупотребе деце на интернету

Foto Ministarstvo

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana bezbednosti na internetu Matić je naglasila da je obeležavanje tog dana od izuzetnog značaja kako bi se afirmisalo korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija, sa naglaskom na pravilnoj selekciji sadržaja i bezbednosti.


Istakla je da je neophodno da se svim korisnicima interneta, a posebno mladima usadi svest o vrednosti modernih tehnologija, kao i o bebednosnim rizicima o kojima bi trebalo voditi računa.

- Resorno ministarstvo kontinuirano radi na preduzimanju delatnosti čiji je cilj podizanje svesti o bezbednosti dece na internetu i razvoju digitalne pismenosti, kako dece i mladih tako i njihovih roditelja i nastavnika - poručila je Matić.

Ona je navela da je ova materija regulisana Uredbom o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju komunikacionih tehnologija, kao i Izmenama i dopunama Zakona o inovacionoj bezbednosti iz 2019. godina.

Objanila je da se zaštita dece na internetu sprovodi kroz aktivnosti Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji je formiran u cilju unapređenja ovog sektora i predstavja jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju.

Prema rečima ministarke deca i građani Srbije imaju besplatnu mogućnost da se obrate Centru na kontakt telefon ili putem platforme Pametno i bezbedno, kako bi dobili savet u vezi sa zaštitom na internetu.

- Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu do sada je primio 26. 000 poziva, mejlova i poruka na duštvenim mrežama, a Centar je obradio preko 5.000 predmeta od kojih su 342 predmeta upućena nadležnim institucijama na dalje procesuiranje - navela je ona.

Ministarka je navela da se Centar bavi i edukacijom i održava vebinare i prežentacije za decu, roditelje i nastavnike, kao i za zdravstvene radnike.

Matić je podsetila da je u okviru programa zaštite dece na internetu Minitarstvo sprovelo četiri godišnje školske kampanje za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija u obrazovanju, "IT karavan" u kojima je neposredno učestvovalo preko 13.000 đaka iz 83 osnovne škole širom Srbije.

Objasnila je da je ova praksa prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Navela je i da je Ministarstvo učestvovalo u Digitalnoj ekspediciji, organizovalo Dan devojčica i tradicionalno sprovodilo konkurs za Digitalni čas.

- Ovo su sve aktivnosti kojima smo nastojali da promovišemo prednosti interneta i novih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i svakodnevnoj komunikaciji - kazala je ona.

Dodala je da je Ministarstvo rapisalo konkurse na teme izrade aplikacija za mobilne platforme u cilju postizanja bezbednosti dece na internetu 2018.

Ove godine u saradnji sa RTS-om pokrenuta je medijska kampanja koja upućuje na mere zaštite i opasnosti na internetu, kazala je Matić.

Poručila je da je da je bezbednost dece na internetu i digitana pismenost neophodna u modernom društvu i rekla da Ministarstvo unapređuje ovaj sektor kroz infrastrukturne projekte, kao i progamske aktivnosti.

Pozvala je da se drugi sektori, roditelji i nastavnici priključe unapređenju bezbednosti dece na internetu, kako bi postali važan deo edukativnog procesa.

Na konferenciji su održana dva panela "Bezbednost dece na internetu" i "Stereotipi u oglašavanju i uticaj marketinga na decu" u kojima su čestvovali predstavnici vodećih telekomunikacionih kompanija i Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Svečanost je održana u TC Ušće u Beogradu u organizaciji UNICEF-a, a uz podršku resornog ministarstva.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova je kazala da je zaštita prava dece na internetu nova pojava koja preuzima primat u modernom društvu.

- Svi znamo da je pandemija negativo uticala na naše živote, ali je donela i ubrzani prelazak na digitalne usluge i platforme u oblastima koje su direktno povezane sa decom, kao što su zdravstvo, obrazovanje, rad na daljinu i finanije - kazala je Kostadinova.

Navela je da je Komitet za prava deteta od prošle godine usvojio Opšti komentar o pravima deteta u digitalnom okruženju, koji pruža smernice vladama zemalja potpisnica o pravima i merama bezbednosti dece u virtuelnom svetu.

Direktorka je naglasila da sve veća upotreba interneta može dovesti decu u veći rizik od štetnih stvari poput seksualnih eksploatacija i vršnjačkog zlostavljanja, te istakla da je u interesu vlada, roditelja, škola i organizacija da se taj rizik ublaži imajući u vidu ranjivost dece i njihova prava na izražavanje.

- Informisanje dece i unapređenje veština za bezbedno korišćenje interneta predstavljaju ključnu liniju odbrane u borbi protiv zloupotrebe digitalnih komunikacija i napredne tehnologije - poručila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ĆERKA GOSPODINA BINA: Lepotica promenila prezime zbog očeve preljube