SPOMENIK HEROJU SA KOŠARA: U centru sela Laćarka biće podignuta bista vojniku Milenku Božiću

S. Kostić

05. 02. 2022. u 09:53

HEROJ sa Košara Milenko Božić (20) iz Laćarka, koji je na Vaskrs, 11. aprila 1999. godine, život dao braneći otadžbinu, dobiće spomenik u centru svog sela.

СПОМЕНИК ХЕРОЈУ СА КОШАРА: У центру села Лаћарка биће подигнута биста војнику Миленку Божићу

Bista će biti u centru Laćarka, Foto S. K.

Inicijativu koju su pokrenuli meštani i članovi Saveta mesne zajednice Laćarak, na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojili su odbornici, a na istoj sednici imenovan je i Odbor o postavljanju biste ovom junaku. Spomenik će biti postavljen sredinom aprila, na 23. godišnjicu Milenkove pogibije.

Božić je vojsku najpre služio u Zaječaru, a potom je prekomandovan u 53. granični bataljon Prištinskog korpusa, karaula Košare. Od septembra 1998. godine kada je otišao u vojsku nijednom nije dolazio kući. Često je pisao svojim prijateljima, a neki od njih i danas čuvaju njegova pisma.

- Dočekao sam Novu godinu u rovu, misli su mi bile kod vas. Kada su se kazaljke poklopile poželeo sam svima sve najlepše u Novoj godini... - samo je jedan deo iz pisma koje je Milenko pisao svom prijatelju Aleksandru iz Laćarka.

- Sećanja mi ne blede. Kada sam jedan dan ugledao njegovog rođenog brata kako je prošao našom ulicom i plakao, shvatio sam da se nešto strašno dogodilo, jer sam u martu 1999. izgubio svaki kontakt sa Milenkom - ispričao nam je njegov prijatelj Aleksandar dodajući da bi Laćarak trebalo da dobije i ulicu po njemu.

Milenko Božić, Foto Privatna arhiva

Hrabri Milenko Božić, poginuo je tokom izvršenja borbenog zadatka. Ubili su ga albanski teroristi na Opljazu kod Musine sa vodnikom Ivanom Vasojevićem i još dvojicom vojnika: Darkom Bjelobrkom i Predragom Bogosavljevićem.

Milenkov otac Boško gubitak sina nikada nije mogao da preboli i posle nekoliko godina od smrti sina i on je umro. U kući je ostao Milenkov stariji brat Anđelko, koji se sam stara o domaćinstvu i čuva sećanje na brata heroja.

Foto S. K.

TRI JUNAKA SA LEGENDARNE KARAULE

U NATO agresiji na našu zemlju, Laćarak kod Sremske Mitrovice izgubio je tri hrabra vojnika: Milenka Božića, Zorana Veselića koji je u februaru prošle godine sahranjen 22 godine posle pogibije, i Miroslava Vukelića čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati