SUĐENJE IVANU KONTIĆU BIĆE SNIMANO: Velike promene u Višem sudu u Novom Sadu, deliće pravdu u najsavremenijim uslovima

Lj. P.

04. 02. 2022. u 15:22

VIŠI sud u Novom Sadu, koji broji 35 sudija, formirao je službu za informisanje, a u skorije vreme će imati i savremen sajt kako bi se svakodnevno dobijale aktuelne informacije.

СУЂЕЊЕ ИВАНУ КОНТИЋУ БИЋЕ СНИМАНО: Велике промене у Вишем суду у Новом Саду, делиће правду у најсавременијим условима

Foto: MUP/Printscreen

Prezentujući rezultate rada u protekloj godini, to je na današnjoj konferenciji medijima najavio Miroslav Alimpić, predsednik Višeg suda, ističući i novinu, da će informacije na sajtu biti i na jezicima manjima.

U 2021. godini, prema njegovim rečima, povećan je broj sudija, tako da bi za petnaestak dana trebalo da počne da radi još pet delilaca pravde i oni će biti raspoređeni u Građansko odeljenje i radiće slučajeve u drugom stpenu.

Savremen video nadzor

Zbog čestih dojava o postavljenim bombama u sudskoj zgradi, kojih je u prošloj godini bilo 22, 35 sudija Višeg suda je zbog obavezne evakuacije i pregleda zgrade, izgubilo 70 radnih sati, a svih 230 sudija koliko ih je u novosadskoj palati pravde je 500 radnih sati moralo da bude van svog radnog mesta.

- Zbog tih dojava, i kako bi ih predupredili imamo savremen video nadzor – naveo je predsednik suda Alimpić, dodajući da je zgrada opremljena i termičkim kamerama na ulazu koje upozoravaju da li onaj ko ulazi u sud ima visoku temperaturu i da li nosi masku.

Govoreći o novoj zgradi Višeg suda čija je gradnja počela jesenas, Alimpić je rekao da bi ona trebalo da bude završena do kraja 2023. godine i da će tu biti Viši i Osnovni sud, kao i nadležna tužilaštva.

Prvo audio snimanje biće Ivanu Kontiću

Predstoji i renoviranje velike sale za suđenja u sadašnjoj zgradi u kojoj decenijama nije ništa rađeno, a obezbeđena je i oprema audio snimanje snimanja Prvo suđenje koje će se snimati audio opremom je Nikšićaninu Ivanu Kontiću, optuženom za pokušaj ubistva Miljana Mandića iz Beograda u Novom Sadu.

Sudija Tijana Jakovljević navela je da je u Građanskom odeljenju najviše bilo sporova građana protiv banaka. Kako je predočila nema tipiziranih sporova i da se ne može reći da drugostepeni sudovi sada odlučuju na jedinstven način, s obzirom na to da je svaki predmet specifičan.

Suđenje koje je izazvalo najviše pažnje

Kada je reč o krivičnom odeljenju, predočeni su osnovni podaci o predmetima koji su vrlo značajni sa aspekta generalne prevencije, odnosno uticaja izrečenih kazni na opštu populaciju. Kako je istakla sudija Ivana Josifović, u 2022. godini  najviše pažnje je izazvalo suđenje Dejanu Daboviću iz Herceg Novog, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog  zbog ubistva iz bezobzirne osvete bivše devojke.  

Tom presudom, kako je rekla sudija Josifović, šalje se poruka da se slabiji štite od sile jačeg.

Ana Stamenić, sudija Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, predočila je da je u ovom sudu u protekloj godini, davanje mita bilo najzastupljenije krivično delo i da je 69 osoba oduđeno za ovo krivično delo.

Prema njenim rečima, najveće intoresovanje javnosti izazvali su postupci za utvrđivanje činjenica o nestalim bemama i da je od stupanja na snagu Zakona, redlog podnelo 116 predlagača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili