ŽUPA MEĐU NAJZARAŽENIJIM OPŠTINAMA U SRBIJI: Zaražavale se i umirale čitave porodice

S.BABOVIĆ

04. 02. 2022. u 14:06

PODACI Zavoda za javno zdravlje ukazuju na dramatično zaražavanje virusom korona u Aleksandrovcu, koji je, kako navode u Domu zdravlja, proporcionalno među najzaraženijim opštinama u Srbiji.

ЖУПА МЕЂУ НАЈЗАРАЖЕНИЈИМ ОПШТИНАМА У СРБИЈИ: Заражавале се и умирале читаве породице

Foto: S.Babović

Na sednici Štaba za vanredne situacije juče je rečeno da je samo tokom 2021. godine obolelo 3.716 lica. Za opštinu koja prema statistici iz 2016. godine broji nešto više od 24.000 meštana, brojke su alarmante.

 Od početka epidemije, kovid 19 potvrđen je kod 6.924 lica. Za zadnja 24 sata - 20. Vakcinacija je praktično stala. Jednu dozu do sada je primilo 9.228, dve - 9.094 lica, a buster dozu neke od ponuđenih vakcina 5.212. Lekari u Aleksandrovcu smatraju da epidemiološka situacije proizilazi iz nedovoljne imunizacije.    

- U 2021. godini od korone je obolelo 3.717 građana, što u odnosu na ukupan broj stanovnika Župu svrstava među najzaraženije opštine u zemlji - kaže dr Veroslava Đorđević-Tomić, direktorka Doma zdravlja „Dobrivoje Ger Popović“. 

Foto: S.Babović

Opština Aleksandrovac

– Ovakvo stanje je posledica malog broja vakcinisanih. Moram da konstatujem da je vakcinacija protiv korone praktično stala. Sa druge strane, imamo veliki pritisak građana na Kovid ambulantu, gde je u januaru zabeleženo 5.000 pregleda, a utvrđeno da su 1.522 zaražena lica.

OD POČETKA EPIDEMIJE OBOLELO 6.924 MEŠTANA

OD početka epidemije izazvane virusom korona na teritoriji Aleksandrovca obolela su 6.924 lica. Trenutno je u Kovid bolnici u Kruševcu 15 pacijenata iz Župe. U drugom polugodištu zabeleženo je zaražavanje 19 učenika i 11 nastavnika.

Čitave porodice zaražavale su se prošle godine u Aleksandrovcu. Zabeleženo je i da članovi iste porodice umiru jedan za drugim. Najdrastični slučaj odigrao se pre godinu dana: krajem februara su u Kovid bolnici u Kruševcu preminuli Milovan Maksić (72), dan kasnije njegova supruga Nada (66) i 20. februara njihov sin Goran Maksić (41) iz sela Vržogrne kod Aleksandrovca. 

- Sve ih je sahranio drugi sin, Goranov brat Dejan, a ta tragedija potresla je i njegovu porodicu i celo selo - ispričali su meštani za „Novosti“.

Prošlog novembra je zabeležen i slučaj kada je Oliver V. (49) iz Kožetina, aleksandrovačkog naselja, preminuo od posledica infarkta samo sedam dana nakon što je od posledica kovid infekcije preminuo njegov otac Ljubisav V. (70). 

- Za sedam dana dva groba - rekao je neutešni Saša V., koji je izgubio i oca i brata sa kojim je bio veoma blizak.

BONUS VIDEO: 

POSLUŠAJTE PAVLINU I NjEN ANĐEOSKI GLAS: Na nastupima nosi samo prizrensku nošnju

        

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...