VOZ DA SE ZOVE "VOŽD ĐORĐE STRATIMIROVIĆ": Pokrenuta inicijativa o davanju imena lokomotivi na relaciji Beograd–Novi Sad

J. S.

02. 02. 2022. u 22:02

POVODOM konkursa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pod nazovom „Pusti inspiraciju da te vozi“ za ime i logo novog brzog voza koji će saobraćati na relaciji Beograd-Novi Sad, Centar za razvoj Šajkaške i grupa uglednika pokrenuli su inicijativu da budući brzi voz na toj relaciji ponese ime vožda Đorđa Stratimirovića, velikanu srpske istorije i Srba u Austrougarskoj, čiji posmrtni ostaci su prošle godine posle 113 godine iz Beča preneti u Sremske Karlovce.

ВОЗ ДА СЕ ЗОВЕ ВОЖД ЂОРЂЕ СТРАТИМИРОВИЋ: Покренута иницијатива о давању имена локомотиви на релацији Београд–Нови Сад

Foto: Muzej Vojvodine

- General Đorđe Stratimirović bio je najzaslužniji za odbranu srpskog naroda, njegovih svetinja i njegovog imetka severno od Save i Dunava i formiranje Srpske Vojvodine 1848. godine. Pored toga, aktivno je pomagao dvema srpskim državama Kneževini Srbiji i Kneževini Crnoj Gori za koje je ratovao, odnosno obavljao diplomatske poslove.- navedeno je u obrazloženju inicijative.

Kao potomak srednjovekovne dinastije Stratimirović-Balšić iz današnje Crne Gore, hercegovačkih doseljenika u Bačku i kao ličnost čije su veze sa tadašnjom Kneževinom Srbijom bile toliko jake da je bio u kumovskim vezama sa knezom Mihailom Obrenovićem, Stratimirović je bio autentična i neponovljiva svesrpska ličnost.

- O objedinjujućoj i homogenizatorskoj nacionalnoj dimenziji njegove ličnosti svedoči i činjenica da je prenošenje njegovih posmrtnih ostataka iz Beča u Sremske Karlovce septembra 2021. godine okupilo na jedno mesto političku, društvenu i duhovnu elitu srpskog naroda iz zemlje, regiona i sveta.-navode inicijatori.

Oni dodaju da bi uvažavanje ove inicijstive predstavljalo nastavak dobre prakse davanja saobraćajnicama u Srbiji imena velikana njene istorije, poput imenovanja autoputa Beograd-Čačak „Miloš Veliki". Novac predviđen kao nagradu za pobednika konkursa u iznosu od milion dinara oni su spremni da dodele za obnovu manastira Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima gde počivaju Stratimirovićevi posmrtni ostaci Stratimirovića.

Između ostalih, ovu inicijativu potpisali su akademici Dragan Simeunović i Darko Tanasković, Vladika Irinej Dobrijević, Protosinđel dr Kleopa Stefanović, iguman majstore Vavedenje,Srđan Janićijević, osnivač Mokrogorske škole menadžmenta, istoričar dr Drago Njegovan, dr Žarko Dimić, istoričar dr Bojana Borić Bošković, direktor Narodnog muzeja, Aleksandar Đurđev, poslanik i predsednik Srpske lige,prof dr Dejan Mikavica, protojerej Jovan Plamenac iz Crne Gore, Prof dr Ivan i Đorđe Stratimirović,praunuk i čukununuk vožda Stratimirovića, Dr Rajko Petrović iz Institut za evropske studije i mnogi drugi.

BONUS VIDEO: NOVA ERA SRPSKE ŽELEZNICE - Ovako izgleda test vožnja brzog voza koji će povezati Beograd i Novi Sad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)