KRADU ŠUMU, A NIŠANE MEŠTANE I POLICIJU: Učestali upadi Albanaca šumokradica duž administrativne linije sa KiM

D. ZEČEVIĆ

03. 02. 2022. u 12:00

NEDAVNI upad šumokradica, Albanaca iz sela kod Podujeva, u selo Rastelica kod Kuršumlije samo je još jednom ukazao na ogromne probleme sa kojima se duž administrativne linije centralne Srbije sa Kosovom i Metohijom suočavaju policija, meštani i "Srbijašume". Od 1999, na ovom području ubijeno je osam ljudi, pričinjena je i materijalna šteta na kućama žitelja, a prema podacima "Srbijašuma" bespravno je posečeno 688.000 kubika drveta ukupne vrednosti oko 2,8 milijardi dinara.

КРАДУ ШУМУ, А НИШАНЕ МЕШТАНЕ И ПОЛИЦИЈУ: Учестали упади Албанаца шумокрадица дуж административне линије са КиМ

Foto B. Subašić

Tokom poslednjih 21 godinu u selima kuršumlijske opštine, hicima Albanaca ubijeni su stočari Milan Milovanović iz Dabinovca i Dušan Mićunović iz Trpeza, dok je u zaseoku Šušnjak ubijena starica Božana Zečević. Iz automatskog oružja ubili su i inspektora Dejana Đorđevića, od mine postavljene na putu od sela Prepolac prema Kuršumlijskoj Banji nastradala su tri policajaca, dok je u rejonu Merdara, avgusta 2014, ubijen i pripadnik Žandarmerije Stevan Sinđelić.

- Opasno je što Albanci iz podujevskih sela u krađu šume dolaze naoružani i prilikom krađe šume otvaraju vatru na sve one koji im se nađu na putu, pre svega na pripadnike policije. Svi dobro pamtimo i da su pre tri godine, 26. februara 2019, u Rastelici, bukvalno demolirali i opljačkali nekoliko srpskih kuća - jadaju se za "Novosti" meštani Merdara.

Oni, takođe, objašnjavaju da je najveći problem ilegalne seče šume to što je druga strana administrativne linije, ona na teritoriji Kosmeta, zapravo bez adekvatne kontrole, jer se Albanci koji dolaze u krađu šume bez kontrole vraćaju na kosovskometohijsku stranu.

- Iako su za bezbednost druge strane administrativne linije zaduženi pripadnici Kfora i kosovske policije, oni očito ne žele da spreče ove upade Albanaca. Tako šumokradice nesmetano prelaze administrativnu liniju i upadaju na područje naše opštine gde, osim šume, pljačkaju i stoku i drugu imovinu. A, u nedelju kada su upali u Rastelicu, pripadnici policijske patrole bili su im bukvalno na nišanu - ispričali su nam žitelji kuršumlijskih sela Matarove, Borovca i Rastelice.

Osim što divljačkim upadima seju smrt i unose strah među malobrojne, uglavnom starije žitelje kuršumlijskih sela uz administrativnu granicu sa KiM, Albanci šumokradice pričinjavaju velike štete preduzeću "Srbijašume" i vlasnicima zabrana.

- Od 1999. godine, duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, bespravno je posečeno 688.000 kubika drveta. Direktna šteta koju su u protekle dve decenije nanele šumokradice samo na tom području premašuje 2,8 milijardi dinara, dok je ekološka šteta veća od 250 miliona evra - kažu za "Novosti" u "Srbijašumama".

ZA SANACIJU POTREBAN CEO VEK

PRIČINjENA direktna šteta je ogromna, kao i ekološka. Vreme da se te šume saniraju i da se vrate u pređašnje stanje, može da se meri desetinama godina, ako ne i jednim vekom. "Srbijašume", sa vojskom, policijom, resornim ministarstvom, Šumarskim fakultetom i Zavodom za zaštitu šume, rade na planu za sanaciju i suzbijanje štete. Krađa se, nažalost, nastavlja, a u noći između ponedeljka i utorka, ponovo je zabeležena bespravna seča na području Kuršumlije - kažu u JP "Srbijašume".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)