EU DALA ULTIMATUM: WhatsApp korisnicima mora jasno reći kako se njihovi podaci koriste

Novosti onlajn

28. 01. 2022. u 12:43

EVROPSKA komisija prethodno je izrazila zabrinutost da potrošačima nedostaju jasne informacije o posledicama njihove odluke da prihvate ili odbiju nove uslove korišćenja WhatsApp-a.

ЕУ ДАЛА УЛТИМАТУМ: WhatsApp корисницима мора јасно рећи како се њихови подаци користе

Foto AP

Evropska komisija saopštila je juče da WhatsApp mora da razjasni neke nedavne izmene svojih uslova korišćenja i politike privatnosti. WhatsApp mora da pruži ovo pojašnjenje u roku od mesec dana kako bi bio usklađen sa evropskim Zakonom o zaštiti potrošača, u suprotnom smatraće se da aplikacija krši ovaj zakon.

Evropska komisija prethodno je izrazila zabrinutost da potrošačima nedostaju jasne informacije o posledicama njihove odluke da prihvate ili odbiju nove uslove korišćenja WhatsApp-a.

- WhatsApp mora da obezbedi da korisnici razumeju na šta pristaju i kako se koriste njihovi lični podaci - rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders u saopštenju.

Prošlog septembra Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznila je WhatsApp sa rekordnih 225 miliona evra jer nije bila transparentna u vezi sa deljenjem ličnih podataka korisnika.

Pored toga, prošlog jula Evropska potrošačka grupa BEUC podnela je žalbu Evropskoj komisiji u kojoj je tvrdila da WhatsApp ne objašnjava na jednostavan način kako se nova politika privatnosti razlikuje od prethodne. Potrošačima je teško da shvate kako će promene privatnosti uticati na njihovu privatnost.

U januaru prošle godine, WhatsApp je objavio novu verziju svoje politike privatnosti. Nova politika omogućava WhatsApp-u da deli više korisničkih podataka sa svojom matičnom kompanijom Meta. Mnogi korisnici negodovali su ovaj potez aplikacije.

Prema evropskom Zakonu o zaštiti potrošača, preduzeća moraju koristiti jasne i transparentne ugovorne uslove i komercijalnu komunikaciju. Stoga, dvosmislen pristup WhatsApp-a krši zakone o zaštiti potrošača.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama