NOVAK ĆE MORATI DA BIRA: UVERENJA ILI VAKCINA! Nikola Pilić, teniska legenda o svetskom reketu broj 1

Jurica KERBLER, stalni dopisnik iz Zagreba

23. 01. 2022. u 09:01

SIGURNO je da će Novak Đoković neke stvari morati da promeni ako ne misli da izgubi ovu takmičarsku godinu. Novak mora da zna - neće moći da igra na narednim, velikim turnirima ako ne bude vakcinisan!

НОВАК ЋЕ  МОРАТИ ДА  БИРА: УВЕРЕЊА ИЛИ ВАКЦИНА! Никола Пилић, тениска легенда о светском рекету број 1

Foto N. Skenderija

Ovako, bez trunke uvijanja, otvoreno, u intervju "Novostima" poručuje Nikola Pilić, legenardni teniser iz vremena bivše SFRJ, potonji trener u čijoj akademiji u Nemačkoj je Novak kao dete došao na tenisko, ali i životno "brušenje", koje će ga potom dovesti na svetski tron. Rođeni Splićanin, Pilić, koji iza sebe ima 378 profesionalnih mečeva, osvojena tri velika turnira, među kojima je Ju-Es open u dublu, iz Opatije, gde danas živi, prati sve što se danas događa u tenisu. Dane koji su prethodili početku prvog ovogodišeg grend slema u Melbrunu, naziva sramotom.

- Tretman koji je Novak doživeo u Australiji je krajnje sramotan. Moglo je sve da bude drugačije. Za mene je on najveći igrač svih vremena - kaže Pilić, ukazujući da je Nole "njegov" i da se nakon što je deportovan iz Australije nisu čuli "zato što on sada ima drugih briga".

Kako se osećate punih sedam dana nakon finala sage sa svetskim brojem jedan?

- Ne prestaje gorak ukus. Sve je to bila jedna vrlo komplikovana situacija.

Australijskuski savez je dao zeleno svetlo da Novak nastupi, poručili su mu "sedi u avion i dođi u Melburn". Onda su premijer i vlada to zaustavili i Novaka tretirali kao kriminalca. Stavili su ga u hotel za azilante, danima je tamo bio, a mogli su mu samo da kažu "ako se ne vakcinišeš, ne dolazi". Ali, nisu.

Koliko je sam premijer Australije Morison, po vašem mišljenju, bio u sve to umešan?

- On ima loš rejting i želeo je da ga podigne preko imena Novaka Đokovića. Sve je uradio da Novaka ponizi. To je sramotno.

Da li se ovako grubo i nekulturno ponašanje australijskih vlasti prema jednom vrhunskom sportisti uopšte može da toleriše?

- Ma, naravno da ne. Prema Novaku se sada vodi ova kampanja, iako je čovek koji je 350 nedelja broj jedan u tenisu u svetu. To je mnogo vremena i to neće nikada niko više da dostigne. A ta kampanja nije od juče. Setite se samo kada je Novak igrao protiv Federera u Londonu, tada nikome nije bio problem što je 80 odsto gledalaca bilo za Federera. Nije bilo u redu da se aplaudira ako Novak napravi dvostruku grešku. Pokušavam i kada je reč

Novaku da budem objektivan, iako je on moj igrač.

Da li je postupak prema Novaku takav zato što dolazi iz jedne male zemlje, pa anglosaksonski krug nikako nije srećan da je baš on najbolji, a ne neko njihov. Ima li u svemu tome politike?

- Politika je toliko duboko umešana u ovaj slučaj, ali to nije prvi put kada je reč o Đokoviću. Prisetite se kada je Novak na Ju-Es openu bacio loptu koja je slučajno pogodila devojku linijskog sudiju u vrat, pa je odmah krenula kampanja protiv njega. Da je to napravio Federer garantujem vam, na osnovu mog ogromnog iskustva u šezdeset godina druženja sa tenisom, ništa slično se ne bi dogodilo, a kamo li da bude diskvalifikovan.

Foto Tanjug

I pre je Novak, baš u Australiji, dobijao krajnje loše termine da igra. Da li je to bilo slučajno?

- Nije slučajno. Svašta mu se događalo, možda je ponekad trebalo odmah da reaguje i upozorava, ali on je veliki sportista. Pa i kada su ga doveli do situacije da ne može da stoji od umora na nogama.

Znači li to da veliki i moćni, ipak ne mogu da se pomire da čovek koji dolazi iz ponosne Srbije može da bude bolji od svih drugih?

- Mnogi od te gospode bi želeli da najbolji bude neki Amerikanac, Englez, Francuz ili Nemac. A, eto, došao je jedan sa Balkana i pomrsio im račune i postao najbolji igrač svih vremena u tenisu. Nisu srećni zbog toga. Zamislite, čovek osvoji Peking i progovori na kineskom. A to je Novak.

Tako je i postao mnogima smetnja?

- On je kamenčić u cipeli onih koji vladaju sportom. Ne samo u tenisu. Recimo, Rusija u Madridu osvoji "Devis kup" i ne pušta se ruska himna nego neka melodija Čajkovskog.

Dokle to sve ide, to se pitam. Ako nekog sportistu treba suspendovati jer je uzeo doping, to se slažem. Ali šta ćemo sa Amerikancima? Pa, setite se kada je Hrvatska na OI u Barseloni 1992. godine igrala u košarkaškom finalu sa američkim drim-timom... Huan Antonio Samaran, tada prvi čovek olimpijskog pokreta je potpisao da njihovi igrači ne moraju da borave u olimpijskom selu i da njih niko ne sme da testira. A bilo je to 1992. To su dva aršina koja su se zadržala do danas.

Kako je bilo u vaše vreme, da li je bilo takvih pritisaka?

- Stvari su se od tada ipak promenile, a znate zbog čega? Zbog novca. Ja sam jedan od sedam igrača koji je osnovao asocijaciju profesionalnih igrača i na to sam ponosan. Do tada su nas tretirali kao krompire. Za Vimbldon smo dobijali 50 funti, a kada je došlo do bojkota mene su podržala 82 igrača. Nema napretka tenisa bez igrača.

Nikola Pilić kroz gotovo celokupnu karijeru Novaka Đokovića bio je "alfa i omega" njegovog odrastanja na terenu, Foto N. Paraušić

Neverovatno je da i krovna udruženja profesionalnih igrača tenisa nisu reagovala u vezi sa Đokovićem, bar ne dovoljno i jasno?

- Mogli su da kažu, "ne možemo te podržati, jer su pravila takva", ali nisu rekli ništa.

Oni samo gledaju gde će novac da zgrabe. Danas, kada imate ogromne fondove i nagrade za turnire svaki od igrača ide u svoj ugao, svako gleda kako će nešto osvojiti i zaraditi te pare. Novaka je podržalo nekoliko ljudi, a ostali se nisu ni osvrtali.

Nikola Pilić kroz gotovo celokupnu karijeru Novaka Đokovića bio je "alfa i omega" njegovog odrastanja na terenu, Foto N. Paraušić

Novac, očigledno, vlada svetom, a u vezi sa politikom može da bude razorna varijanta... šta nam pokazuje "Slučaj Đoković"?

- Novac ništa ne pita, samo ruši sve pred sobom. Posebno je teško mladima koji se probijaju, koji sami plaćaju avionske karte, hotele. Potroši se više hiljada dolara, a ako se dobro ne plasiraju dobiju nazad tek stotinak. Baš je Novak pokušao da pomogne tim mladim ljudima na početku njihovih karijera kako bi se povećao nagradni fond i za one koji nisu odmah među najboljima. Naravno, moćnicima to nije odgovaralo.

I kako se u tim vodama uopšte snalaziti?

- Znate, ja nisam ni kapitalista, ni socijalista, negde sam na sredini. Ali, kapitalizam doživljava sve više krah.

Foto N. Paraušić

NAJBOLjI SVIH VREMENA

Ko je, gospodine Piliću, po vama najveći teniser svih vremena?

- Zvali su me neki novinari iz Srbije, pre nekoliko godina i sugerisali mi da kažem - to je Novak. Kada je lane Đoković osvojio Vimbldon stavio sam sve komponente na sto i video da u svih pet najvažnijih Novak ima prednost u odnosu na Federera i Nadala. Čak trinaest puta je Nadal osvojio Roland Garos i to se nikada neće u narednih 500 godina ponoviti... i to nije sporno, on je takođe veliki igrač. Ali, Novak ima apsolutno pozitivni rezultat sa svim drugim velikim igračima. A onda da vas sad ja pitam, bez da vam sugerišem, ko je najveći? Kada se sve sabere i oduzme, pogledaju sve brojke, svi parametri, Novak najbolji igrač svih vremena.

Foto Arhiva

NA TERENU ROBOTI

Koliko se tenis promenio u načinu igre u odnosu na vaše vreme. Jesu li današnji teniseri roboti?

- Mislim da današnji igrači igraju bolji tenis nego što smo mi igrali. Drugo je pitanje da li je taj današnji tenis zanimljiviji za publiku od onog iz mog vremena. Tada je tenis svakako bio sporiji nego sada, danas je mnogo veća konkurencija onih koji sjajno igraju. Ali, kao što kažete, mnogi su danas kao roboti na terenu. To nisu ni Novak, ni Zverev, ni Nadal, ni Federer, ali ih ipak ima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)