POVRTAR IZ LALIĆA NADMAŠIO HOLANĐANE: Pavel Valent po prinosu prešišao vodeće evropske proizvođače krompira

Z. Rajić

21. 01. 2022. u 13:00

DO kraja zime prodavaće se krompir sa gazdinstva Pavela Valenta iz Lalića kod Odžaka, jednog od najboljih povrtara u Srbiji.

ПОВРТАР ИЗ ЛАЛИЋА НАДМАШИО ХОЛАНЂАНЕ: Павел Валент по приносу прешишао водеће европске произвођаче кромпира

Sortiranje po veličini, Foto Z. Rajić

Plasman teče bez zastoja, tako da će velikim marketima i pojedinačnim kupcima isporučiti više od 1.000 tona krompira, koliko je proizveo protekle godine.

Ovaj vredni poljoprivrednik ostvario je, ove godine, prinos od čak 75 tona po hektaru, po čemu je nadmašio i Holanđane, vodeće evropske proizvođače krompira, od kojih inače nabavlja semensku robu.

- Formula uspeha je 5K: kvalitet, kvantitet, kontinuitet, konkurentnost i korektnost - priča nam Valent.

- Za kvalitet je najvažnije da se krompir vadi i sakuplja rukom. Kombajn ga oštećuje, što se spolja kada ga uzmete u ruku ne vidi, ali kada ga oljuštite i rasečete, iznutra je crn.

Foto Z. Rajić

Osim toga, vrlo je važno i da krompir bude uredno spakovan, čist i na vreme isporučen. A kada je reč o odnosu sa kupcima, mora da se održava kontinuitet, da ne bude: danas donesem robu, sutra ne.

Koliko je ovaj ugledni domaćin posvećen svom poslu, najbolje svedoči to što sa povrćem, koje proizvodi više od tri decenije - razgovara!

- Moram da saznam šta biljku "boli" i da oseti koliko brinem o njenom razvoju - objašnjava bez šale uzorni poljoprivrednik.

- Nekad se ne spava i po 24 sata da bi se na vreme primenile sve agrotehničke mere.

Iskopao sam 20 bunara za zalivne sisteme, tako da na svakoj njivi imam izvor vode.

Foto Z. Rajić

Navodnjavanje je sad toliko usavršeno da sistem uključujem i isključujem preko kompjutera ili mobilnog telefona.

Do njiva je Pavel doveo i struju, što je, kaže, bila velika investicija, ali se isplatila.

- Za hektar krompira potrebna je četa radnika i ulaganje od najmanje 5.000 evra. Troškove sam, ipak, doveo do optimuma, tako da sada uspevam da ostvarim i profit - napominje Valent, koji je sam napravio mašinu za pranje krompira.

Foto Z. Rajić

On je ranije imao ogledno polje sa 45 sorti holandskog semena. Potom se odlučio za sorte sa crvenom korom i žutim "mesom", koje su, kako nam je kazao, i najtraženije.

- Prelazim polako i na beli krompir, koji se i kod nas, kao i u zemljama zapadne Evrope, sve više koristi za ishranu - kaže vredni povrtar.

Pavel Valent, Foto Z. Rajić

Dobija nagrade u inostranstvu

POLjOPRIVREDNIK Pavel Valent uzgaja krompir uz primenu naučnih saznanja i razmenu iskustava sa drugim povrtarima. Učestvovao je na mnogobrojnim seminarima i "kupovao" znanja u Holandiji, Nemačkoj, Češkoj i Slovačkoj. Dobitnik je više od 120 priznanja za kvalitet svog proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici