U LEDENU VODU PO ČASNI KRST: Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, obeleženo širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore

E. V. N.

19. 01. 2022. u 19:33

TRADICIONALNIM plivanjem za časni krst danas je u gradovima širom Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, kao i u zemljama regiona gde žive naši sunarodnici, obeležen veliki hrišćanski praznik - Bogojavljenje. Niske zimske temperature, ni ledena voda nisu pokolebale najhrabrije momke i devojke da i ovog 19. januara zaplivaju za časni krst. U nekim gradovima, učesnicima su tražene zelene kovid-propusnice.

У ЛЕДЕНУ ВОДУ ПО ЧАСНИ КРСТ: Богојављење, празник крштења Исуса Христа,  обележено широм Србије, Републике Српске и Црне Горе

Foto E. V. N, Tanjug, printskrin

Većinom gradova, prethodno su prošle i litije od hramova, u kojima su održane liturgije, do mesta gde se plivalo. U svojevrsnim trkama u rekama, jezerima, bazenima i u Jadranskom moru, u nekim mestima učestvovali su čak i učenici nižih razreda osnovne škole, poput Vukašina Krtoline (9) iz Rume, a na cilj posle "izazova" dugog simboličnih 33 metra (po broju godina Isusa Hrista), u pojedinim mestima prve su stizale dame: u Kikindi Snežana Milovanov (28), Sremskoj Mitrovici Kristina Uzelac (18), u Rumi Mina Knežević (19), Zrenjaninu Tatjana Rešković.

Upravo tako bilo je i u Beogradu, na čijem je gradskom području, inače, manifestacija održana na nekoliko lokacija. Na Sava promenadi od devetoro učesnika trke, koju su između ostalih organizovali Vojska Srbije i Savez pronalazača, najbrža je bila Marija Stevanović (31).

- Osećam se fenomenalno, ovo mi je treći put da se takmičim za časni krst - sa osmehom je Marija posle trke pričala za "Novosti". - Nisam se pripremala za trku, a budući da se moj brat takmiči već nekoliko godina, jutros sam se probudila sa namerom da idem da ga gledam, ali sam se predomislila i odlučila da ću ići i ja sa njim da plivam.

Sava promenada je bila puna posetilaca koji su došli da isprate tradicionalno plivanje. Kada je reč o učesnicima, najviše ih je bilo u Zemunu - čak 223, a razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Đorđe Lukić (22), dok je na Dunavskom keju u Grockoj od 23 takmičara prvi do časnog krsta stigao Uroš Vasović iz Leštana.

- Osećaj je neopisiv, prvi put sam plivao za krst. Svi mi koji smo plivali smo pobednici, samo sam ja imao više sreće da stignem pre ostalih - rekao je mladi Lukić posle trke na Zemunskom keju.

Ilija Kocić (19), student Ekonomskog fakulteta u Nišu, prvi je doplivao do časnog krsta u plivačkom nadmetanju, koje je Gradska opština Medijana, i ove godine, organizovala na otvorenom bazenu Sportskog centra "Čair". Ilija je prvi put učestvovao na ovoj manifestaciji i bio je najmlađi takmičar bogojavljenskog plivanja. Darivan je časnim krstom, zlatnim lančićem sa krstom, lovorovim vencem i sa 30.000 dinara, a svi ostali učesnici su dobili po zlatni krstić. Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj bio je propraćen simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja.

Najboljima nagrade, a žene pobedile u Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Zrenjaninu i Beogradu

Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine prvi je doplivao do časnog krsta na plivanju u jezeru Gazivode, gde je učestvovalo 115 mladih sa Kosova i Metohije, među kojima je bilo i devojaka, ali i majka sa jednogodišnjom ćerkicom Elenom.

Plivalo se i u Jagodini, Žitištu, pod Kosmajom, u Pirotu, Somboru, Smederevu, Čačku, Vlasotincu, Kokinom Brodu, Dimitrovgradu... U Valjevu je do časnog krsta prvi stigao učenik Aleksandar Kovačević (17), član Vaterpolo kluba Valis u Valjevu i juniorski reprezentativac Srbije, a u Čačku u ledenoj Zapadnoj Moravi, među čak 106 plivača, pobedio je najmlađi - Pavle Mečanin (12).

Na Drini, kod Vrhpolja, nadomak Ljubovije, do krsta je prvi stigao Đorđe Teodosić iz Osečine. Kada je izašao na obalu zaprosio je Slađanu Vasiljević iz Pecke. Usledili su poljupci, radost i veselje kraj Drine.

Bogojavljensko plivanje upriličeno je i širom Republike Srpske od Banjaluke preko Istočnog Sarajeva do Trebinja.

Za časni krst plivalo se i u Crnoj Gori. U Herceg Novom su zaplivala 63 takmičara, a prvi je doplivao mladi Dušan Vuković. Nagradu, zlatnik, poklonio je Moniki Prelević (11), dok je najstariji učesnik Budimir Stanojlović (67) dobio srebrenjak. Najmlađi plivač bio je četvorogodišnji dečak.

OD JUTRA U REDOVIMA ZA VODICU

U HRAMOVIMA SPC u Srbiji, Republici Srpskoj, zemljama regiona i dijaspori, posle služenja liturgije, monaštvo i sveštenstvo je tradicionalno osveštalo bogojavljensku vodicu, a mnogobrojni vernici strpljivo su čekali u redovima da je natoče i ponesu kućama. Tako je bilo i pored česme "Devet Jugovića", kod Manastira Tronoša, kod Loznice, a vodu je osveštao arhimandrit tronoški Nikolaj sa sveštenstvom. Voda iz ove česme je usmerena na 10 slavina, u čast devetorice braće Jugovića i njihovog oca Jug Bogdana. Po predanju, Jugovići su bili u Tronoši (zadužbini Nemanjića) 1388. godine i podigli česmu, koja je ostala na istom mestu, samo je vremenom dograđivana.

GRADONAČELNICI I HRABRA MOSTARKA

U REPUBLICI Srpskoj za časni krst su plivala i dva gradonačelnika, Banjaluke Draško Stanivuković i Trebinja Mirko Ćurić. Obojica su na Bogojavljenje plivala prvi put, Stanivuković u Vrbasu, a Ćurić u Trebišnjici. Pobednik u Banjaluci bio je Tomislav Batar, koji je prvi put plivao i prvi put pobedio, dok je u Trebinju pobednik Veljko Jovanović, kojem je ovo bila treća pobeda.

Šesnaestogodišnja Slađana Milićević iz Nevesinja prva je doplivala do časnog krsta u Mostaru. Na plivanje u Neretvi odvažilo se više od 20 mladića iz Mostara i okolnih mesta, a prvi put je zaplivala i jedna devojka i - pobedila. Milićevićeva, čiji su koreni iz Mostara, kaže da provodi leta u ovom gradu i na reci Neretvi, i da joj je uvek bila želja da zapliva na Bogojavljenje.

BONUS VIDEO - PLIVAO ZA ČASNI KRST PA ZAPROSIO SLAĐANU: Đorđe je sa prstenom izašao iz ledene Drine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna