OMIKRON POKAZUJE SVOJU SNAGU: Đerlek- U kovid ambulantama vodi se teška borba sa kovidom

Tanjug

11. 01. 2022. u 10:21

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek upozorio je danas da je situacija u kovid sistemu mnogo ozbiljnija nego pre dve-tri nedelje i naglasio da posebno zabrinjava broj preminulih i onih koji su na respiratorima, kao i kovid ambulante, u kojima se, kaže, vodi teška borba sa virusom.

ОМИКРОН ПОКАЗУЈЕ СВОЈУ СНАГУ: Ђерлек- У ковид амбулантама води се тешка борба са ковидом

Foto: Printskrin K1

Đerlek je, takođe, rekao da je postkovid sindrom vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar, kao i da omikron soj virusa korona ne treba potceniti.

Naglasio je da je pritisak na zdravstveni sistem velik i da se premestio iz kovid bolnica na kovid ambulante, gde se, kaže, vodi teška i ozbiljna borba sa kovidom.

- Dobrom organizacijom pokušavamo da nekako izađemo svim pacijentima u susret, da što pre dobiju zdravstvenu zaštitu kakvu očekuju- poručio je Đerlek za RTS i naveo da je u ponedeljak samo u Beogradu bilo 8.000 pregleda, a tokom noći još 700 pregleda.

Kako je rekao, zbog toga su povećani kapaciteti kovid ambulanti, pa je, kako ističe, u ovom trenutku u Beogradu 195 ekipa na terenu.

- Pre pet dana bilo je oko 120 ekipa. Pratimo situaciju na dnevnom nivou i pokušavamo da organizujemo službu - rekao je Đerlek i istakao da bez vakcinacije "ulazimo u veliku opasnost".

On je rekao da omikron soj pokazuje svoju snagu i da nevakcinisani imaju težu kliničku sliku, pogotovo stariji pacijenti sa komorbiditetima.

- Moramo se vakcinisati i zaštititi jer svaki novi soj smanjuje efektivnost vakcina - istakao je Đerlek, dodajući da veći broj zaraženih nije povećao broj vakcinisanih, te da su se mnogi opustili za vreme praznika.

Đerlek ističe da treba razgovarati i o eventualnoj četvrtoj dozi zbog grupe koja je vrlo ugrožena, a koja nije mala i dodaje da očekuje savet i preporuku nacionalnog komiteta za imunizaciju.

Rekao je da je postkovid sindrom vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar i da se dešava da mladi koji prebole kovid sa blagom kliničkim slikom, posle par meseci vraćaju sa infarktom miokarda i moždanim udarima.

Međutim, Đerlek je poručio da je optimista i da se nada da će u ovoj godini potencijal virusa slabiti i da će se desiti ono što najavljuje i Svetska zdravstvena organizacija, a to je da će do kraja godine doći do stabilizacije i povratka normalnom životu.

BONUS VIDEO:

Mirsad Đerlek u Vranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije