ODBIJAJU ONLAJN: Protest roditelja đaka u Subotici

J. L.

10. 01. 2022. u 07:15

ODLUKOM Ministarstva prosvete, srednjoškolci u Vojvodini od danas će umesto u školskim klupama nastavu pratiti onlajn.

ОДБИЈАЈУ ОНЛАЈН: Протест родитеља ђака у Суботици

Foto M. Anđela

Zbog toga je Lokalni savet roditelja u Subotici uputio protestno pismo Školskoj upravi u Somboru u kome traži da Tim za škole preinači svoju odluku i u najboljem interesu učenika omogući normalno odvijanje nastave, dakle neposredno, u učionicama.

- Posle odluke da se nastava bez opravdanog razloga prekine od 8. do 10. novembra 2021. godine, te saopštene odluke da u ponedeljak sve srednje škole na teritoriji Vojvodine polugodište započinju po onlajn modelu, mišljenja smo da je krajnje vreme da reaguju roditelji dece, koju sistematski, vrlo pažljivo, sa efektima kojima se ni u najboljim prognozama niste nadali, upropaštavate - poručuje Lokalni savet roditelja, i podseća da je organizovanje nastave po "semafor principu" bilo u skladu sa situacijom na lokalu.

Roditelji podsećaju:

- Beograd, Niš i Novi Sad se spremaju da veselo dočekaju Novu godinu i po julijanskom kalendaru, trgovi i restorani još nisu sasvim počišćeni nakon ludog i nezaboravnog novogodišnjeg dočeka pre desetak dana, ali su prosvetne vlasti, naprečac i vrlo promptno, donele odluku da škole moraju biti zatvorene, a đaci gurnuti uz računare, da budu još više asocijalni, da što manje znaju, da se što manje kreću, razgovaraju, razmenjuju ideje i poneku emociju, da im što više atrofiraju i mišići i moždane vijuge.

Zbog toga roditelji traže da srednjoškolci u drugo polugodište krenu kao što je bilo planirano.

- Roditelji Subotice, a uvereni smo da su sličnog mišljenja i roditelji u svim gradovima naše zemlje, odlučno se protive ovakvom poigravanju sa obrazovanjem naše dece i daljem urušavanju školskog sistema u Srbiji, te zahtevaju da se omogući normalno odvijanje nastave u svim školama - zaključuje se u pismu.

ODLUKA MINISTARSTVA

TIM za škole Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneo je odluku da se od danas nastava u svim srednjim školama na teritoriji Vojvodine organizuje po trećem modelu - na daljinu.

Ministar Branko Ružić je rekao da je prioritet, kao i do sada, da se sačuvaju zdravlje i bezbednost svih u obrazovnom sistemu. Tim za škole će i dalje budno pratiti situaciju i sledeća sednica je zakazana za 13. januar.

Za učenike srednjih škola u Vojvodini drugo polugodište počinje danas, za osnovce 17. januara, dok će, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, za ostale učenike drugo polugodište početi 24. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024