BEOGRAD NA VODI RASTAO NAD PONOROM OD 200 METARA: "Novosti" na 168. metru Kule Beograd, sa kranistima koji su je gradili

B. Caranović / S. Bulatović

09. 01. 2022. u 08:00

NAD njim je ponor dubok 200 metara. Kabinu njiše vetar, koji je tu najmanje tri puta jači nego dole na zemlji.

БЕОГРАД НА  ВОДИ РАСТАО  НАД ПОНОРОМ  ОД 200 МЕТАРА:  Новости на 168. метру Куле Београд, са кранистима који су је градили

Foto M. Ristić

Kranista ručkom balansira i diže teret od tri tona. Vešto manevriše, izbegava prepreke, zastakljene spratove, a isporuka mora da stigne u centimetar, precizno do radnika koji je montira. Nazire se 42. sprat najviše zgrade u ovom delu Evrope, Kule Beograd.

Ovako su izgledali poslednji dani izgradnje novog simbola srpske prestonice. Kulu Beograd je, dok u svom punom sjaju nije zablistala u novogodišnjoj noći, gradilo i osam kranista. Među njima su Goran Mrdak (32), Milosav Ristić (31) i Nemanja Erić (31). Znaju se još iz Građevinske škole na Zvezdari. Godinama i rade zajedno, a reklo bi se da dele i iskrenu posvećenost jednom od težih zanimanja. Vrsni u ovom poslu, angažovani su na najzahtevnijim građevinskim poduhvatima. Kada je potrebna smirena ruka, maksimalno strpljenje, oprez i preciznost.

- Izuzetno je težak posao uvek, a rad na Kuli Beograd najteži nam je dosad - priča Nemanja Erić.

- U ovom delu Evrope nema mu ravnog. Najveći izazov do sada. Radilo se sa izuzetno velikim teretima. Dizali smo kliznu oplatu, koja se prvi put koristi u Srbiji, betonske i čelične konstrukcije, a stubovi su bili dugi od 30 do 40 metara. Nosili smo kiblu punu betona tešku pet tona. Klizna oplata, na primer, sastoji se iz više elemenata, a svaki taj deo je po sedam tona. Ozbiljni tereti i ozbiljan posao, iako sva trojica imamo iskustvo od petnaestak godina.

Foto Tanjug

A podvig je i sam dolazak na radno mesto. Lift ih vodi do 22. sprata kule. Odatle prelaze na kran. Ali tek na njegovu sredinu. Merdevinama se penju do vrha. Pred kraj radova to je bio 42. sprat, a kabina i koji metar iznad njega. To što drugima deluje kao najveća muka, rad na tolikoj visini, njima nije nikakav problem. Za njih je najzahtevnije paziti na bezbednost.

 

- Na ovakvim visinama to je kompleksno - dodaje Milosav Ristić.

- Potreban je veći trud, koncentracija, preciznost, nego na običnim građevinama. Kad ima vetra, posao postaje još teži. Važna je dobra komunikacija sa signalistima. Mi nekada radimo u potpunoj magli.

Kao da ste u oblaku. Ništa ne vidimo. Oni su tada naše oči na zemlji. Oni nas navode.

Foto Promo

Ozbiljne poslove smo obavljali i kada je bila toliko gusta magla, bela poput testa.

Obuka i škola nisu jedini preduslov da se radi ovaj posao. Ulaska u kran nema bez dozvole lekara. A ona se daje, tek posle detaljne pretrage.

- Važna je psihološka procena. Strah od visine momentalno eliminiše kandidata - pojašnjava Goran Mrdak.

- Ne sme da bude nervozan. Alkohol i bilo kakve psihoaktivne supstance na gradilištu su strogo zabranjene. Psihološka kontrola, kao i kompletna provera se radi svake godine.

Foto M. Anđela

Foto M. Anđela

Kranisti delove zgrade, poput delova slagalice, penju na zadatu visinu. Gde ih, samo vezani sajlama, viseći sa ivice, dočekuju alpinisti. Među njima je i Ljubomir Beljin.

Sportista i adrenalinski zavisnik, koji je strast pretvorio u posao. Mi ga zatičemo na 42. spratu gde montira medija fasadu.

- Na visini sam od 21. godine i imam bar toliki staž - kaže Ljubomir.

- Ovo je definitivno najveća visina na kojoj sam radio. Nisam radio u inostranstvu, a ovo je najviše gradilište u zemlji. Ako se ispoštuje sva procedura, nema razloga za strah.

Imam sve sertifikate za rad na visokim građevinama i mogu da radim svuda u svetu.

Sa najvećom opasnošću, međutim, susreo se na znatno nižim visinama. I na drugom gradilištu.

- Pred kraj radnog vremena, popustila mi je pažnja, slučajno sam ubacio kontrauže - priseća se Beljin.

- Bukvalno sam visio sa sedmog sprata. Opustio sam se. Držao me je najvažniji deo naše opreme - loker. Podupro sam se nogama na oluk. Ubacio sam uže na mesto i spasao se. To je nauk za čitav život. Sada sve proveravam po pet puta.

Radilo se neretko kada se ni prst pred okom nije video, Foto Promo

Posao za kraniste bio je gotov u drugoj polovini decembra. Kada podvuku crtu, kažu da je najvažnije da je sve prošlo kako treba.

- Među najkomplikovanijim zahvatima ovde bilo je podizanje ogromnih zaštitnih ograda, površine 50 kvadrata, koje smo morali precizno da podignemo - pričaju kranisti.

- Nekoliko puta je toliko jako duvao vetar da se kabina njihala od 10 do 15 metara. Svaka greška je mogla da napravi ozbiljne posledice. Za nas je najveći uspeh da se niko nije povredio.

Goran Mrdak, Milosav Ristić i Nemanja Erić, Foto M. Anđela

LUKSUZ BEZ 13. SPRATA

U KULI Beograd, visokoj 168 metara, tokom 2022. godine biće završena i prostrana balska dvorana, obeležje "Sent Ridžis" hotela. On će biti od prizemlja do 11. sprata. Od 14 do 39. nivoa biće 220 brendiranih "Sent Ridžis" stanova.

Između ta dva dela, na duplom 12. spratu, biće mašinske prostorije neophodne za funkcionisanje zdanja. Kula, kao i mnoge slične zgrade u svetu, neće imati "baksuzni" 13. nivo. Na vrhu, 42. spratu, nalaziće se vidikovac otvoren za sve posetioce.

SPEKTAKL

ALPINISTI su poslednjih dana decembra bili posebno angažovani na montiranju media fasade i pripemama spektakularnog dočeka Nove godine. Upravo ti paneli omogućili su "igru boja" na samoj zgradi, dosad neviđenu na našim prostorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere