DEČJI OSMEH NAJVEĆA NAGRADA: Za četiri godine humanitarno udruženje "Ognjište" iz Pančeva učinilo mnogo dobrih dela širom Srbije

D. B. M.

08. 01. 2022. u 08:00

HUMANITARNO udruženje "Ognjište" je samo u protekloj godini skućilo tri porodice. Ovo, kako im i slogan kaže "Udruženje dobrih ljudi", porodicama Nemet iz Novog Miloševa kod Novog Bečeja i Živanović iz sela Kurjače kod Velikog Gradišta kupili su kuće i obezbedili materijal za renoviranje, dok je dom Mijajlevića u Vladimirovcu kod Alibunara kompletno saniran.

ДЕЧЈИ ОСМЕХ НАЈВЕЋА НАГРАДА: За четири године хуманитарно удружење Огњиште из Панчева учинило много добрих дела широм Србије

Foto Udruženje "Ognjište"

Neumorni i uvek željni da pomognu, već su započeli i ovogodišnje humanitarne aktivnosti, 5. januara, akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Pančevu. Znajući ih kao plemenite ljude i velike humanitarce, mnogobrojni Pančevci su se rado odazvali njihovom pozivu.

- Ako si čovek reagovaćeš, ako nisi okrenućeš glavu od tuđe nevolje. Normalan čovek ne može da ostane imun na teške sudbine drugih ljudi - kaže nam Slavko Radojčić iz Humanitarnog udruženja "Ognjište". - Radujemo se svakoj našoj akciji koju smo uspešno realizovali. Najveće nagrade su nam dečji osmesi i radost. Trenutno prikupljamo novac za porodicu Lešević iz sela Samaile kod Kraljeva. Nadamo se da ćemo sedmogodišnjoj Ivani i njenoj mami Mariji uspeti da obezbedimo dostojan dom. Preslatka devojčica živi sa bolesnom majkom u brvnari bez poda, popucalih prozora i dotrajalih vrata. Žive bez najosnovnijih uslova za život. Ganula nas je njihova tužna priča. Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je obećao pomoć. Nadam se da ćemo uspeti da zajedno pronađemo rešenje za Ivanu i njenu mamu.

Humanitarnu pomoć članovi "Ognjišta" prikupljaju na razne načine. Organizuju humanitarne fudbalske utakmice, humanitarne izlete i uspone na Divčibare, Rtanj, Homolje... Sakupljali su novac za stanovnike Bele Palanke kojima je vodena stihija u januaru 2021. uništila domove. Tamošnjoj osnovnoj školi "Ljupče Španac" donirali su više od 500 knjiga.

- Pomažemo ustanovama u Pančevu, Žitištu, Sremčici, Nišu, koje brinu o deci sa intelektualnim poteškoćama - kaže Radojčić. - Sarađujemo, takođe sa sestrinstvom manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina u okviru kojeg je Dom za ometene u razvoju, crkvom u Omoljici, a odnedavno i sa Verskim dobrotvornim starateljstvom SPC i vladikom Justinom, vikarom patrijarha Porfirija. Ovih dana ćemo im odneti pomoć za crkvenu kuhinju. Iguman manastira Nimnik u Kurjači, otac Jelisej nadgleda radove na izgradnji kuće porodice Živanović u selu Kurjače, za koju je naše udruženje prikupilo sredstva.

U početku su porodice koje teško žive bile prioritet, ali Udruženje "Ognjište" u poslednje vreme više pažnje posvećuje prikupljanju sredstava za teško obolelu decu. Za lečenje malene Minje Matić, devojčice koja je primila najskuplji lek na svetu "zolgensmu" u Los Anđelesu i uspešno se bori protiv opake bolesti kakva je spinalna mišićna atrofija tip 1, članovi ovog udruženja su išli na hodočašće od Pančeva do manastira Nimnik. U jednom danu prepešačili su 90 kilometara a za zdravlje malene Minje darovali gotovo 1.000.000 dinara. Učinili su oni još mnogo dobrih dela, pomagali i drugoj teško oboleloj deci. Među tim mališanima su Lana Jovanović, Oliver Pal Gajodi, Uroš Simin, Srđan Lončar, Irena Ilić... Dobili su članovi "Ognjišta" priznanja i zahvalnice od Crvenog krsta Srbije, Opšte bolnice Pančevo, Udruženja "Uvek sa decom" koje sarađuje sa Pedijatrijskim odeljenjem za radiologiju i onkologiju Kliničkog centra Srbije...

Foto Udruženje "Ognjište"

- U jeku pandemije pomagali smo starijim sugrađanima - kaže Radojčić. - Neprekidno brinemo o pojedinim socijalno ugroženim porodicama za koje nabavljamo hranu, odeću, ogrev... Velikih planova za ovu godinu nemamo. Ne biramo porodice, ne pravimo selekciju kome ćemo pomagati, one izaberu nas srcem. Mi smo malo udruženje, ne možemo svima da pomognemo, akcije se same nametnu, a mi reagujemo shodno mogućnostima. Početkom maja ići ćemo na humanitarno hodočašće od Pančeva do manastira Ostrog. Imamo još neke ideje, a šta će se od toga ostvariti ne znamo. Nadamo se da ćemo dobiti SMS broj što bi olakšalo prikupljanje sredstava.

POMOĆ KOLEGA

KOLEGE Slavka Radojčića iz Naftne industrije Srbije (NIS) u Novom Sadu, gde radi 25 godina, rado se uključuju u akcije "Ognjišta".

- Sarađujemo sa Rafinerijom nafte Pančevo, dok smo u NIS organizovali Sindikalnu organizaciju "Ognjište". Stotinak mojih kolega izdvaja svakog meseca po 200 dinara za pomoć našem udruženju. Beskrajno sam im zahvalan što su prihvatili da nas podrže - kaže Radojčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april