VRAĆA NAM SE SNEG: Objavljena najnovija vremenska prognoza, meteorolog najavio veliko zahlađenje

Novosti online

06. 01. 2022. u 22:11

ZA doček Božića biće hladno, a za vikend i sa snegom nad većim delom regiona, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

ВРАЋА НАМ СЕ СНЕГ: Објављена најновија временска прогноза, метеоролог најавио велико захлађење

Foto: D. Balšić

Količine snega su još uvek upitne, ali trenutno i deo nizija može očekivati i preko 5 cm belog pokrivača.

Do oko 13. januara biće hladno, a zatim je moguće manje otopljenje.

Noć ka petku (badnje veče po julijanskom kalendaru) nad velikom delom Hrvatske, BiH, severne i središnje Srbije je hladna uz mraz od -5 do -1 stepeni Celzijusa.

Vreme za Božić

U petak posle hladnog jutra tokom dana promenjljivo oblačno i uglavnom suvo. Međutim, pod uticajem novg frontalnog sistema koji danas zahvata zapadnu Evropu sutra će se nad širi prostor Jonskog i Tirenskog mora preliti nova količina vlažnog vazduha koja će usloviti pokretanje sekundarne ciklogeneze negde između obala Tunisa i Siclije.

Taj ciklon bi zatim uz jačanje verovatno do oko 12.1. uticao na vreme iznad reigona. Kako bi se preko zapadne Rusije, središnje i zapadne Evrope pružilo polje anticiklona uticaj ciklonskih sistema sa Atlantika bi na neko vreme bio blokiran, a po istočnoj periferiji tog sistema spuštao bi se hladan vazduh iz Rusije, pokazuje vremenska prognoza.

Od tačnog položaja, snage i putanje tog ciklona zavisiće količina hladnog vazduha koja će se kretati ka našem delu Evrope i modeli će tek od sutra ujutro, kada započne sekundarna ciklogeneza imati jasnu predstavu o snežnom potencijalu ovog ciklona.

Foto: D. Balšić

 

Vraća se sneg

Kako kaže Čubrilo, za sada su u simulacijama akumulacije snega za istočnu i severoistočnu BiH, severnu i središnju Srbiju, delove istočne Hrvatske kao i za sever Crne Gore najstabilniji, a ujedno i snegom najbogatiji proračuni evropskih modela, pre svega UKMO i ECMWF modela koji za dobar deo nizija pomenutog dela regiona daju preko pet cm, a ponegde i oko 10 cm snega, dok bi planinski delovi pre svega Srbije i Crne Gore akumulirali i preko 15 cm novog snega.

Što se tiče temperatura one će biti prave zimske, neće još biti dnevnog mraza, barem ne ispod 600 metara nadmorske visine, ali će se u nizijama maksimumi od 8. januara do oko 12.1. uglavnom kretati od 0 do +2 stepena Celzijusa.

U noći između nedelje i ponedeljka bi moglo uslediti kratkotrajno razvedravanje koje bi predelima pod snegom moglo doneti mrazeve i ispod -10 stepeni Celzijusa, pokazuje vremenska prognoza Marka Čubrila.

Neko manje otopljenje uz suvo vreme je vidljivo posle 13.1. dok bi oko 16.1. moglo doći do podizanja anticiklona jako daleko na sever, do Grenlanda i Islanda što bi jako lako moglo obeležiti razvoj sinoptike za drugi deo meseca. Naravno da ja trenutno tek signal i da ćemo o tome u koliko bude potrebe pričati tek posle 12. januara, ističe Čubrilo.

Ono što je izvesno, posle ekstremno toplih nedelju dana, region se za manje od 24 sata vratio u zimu, a sve je izvesnije da osim niskih temperatura za vikend dolaze i snežne padavine.

BONUS VIDEO - Božićna čestitka vernicima sa Kule Beograd novog simbola prestonice

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni