GRCI SU PLAKALI KADA SMO ODLAZILI: Ispovest Vladana Plemića, zamenika načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije

Zagorka USKOKOVIĆ

06. 01. 2022. u 17:46

VATROGASAC sam 34 godine, i bez obzira na sve, ništa menjao ne bih. Opet bih bio vatrogasac. Posao obavljam sa zadovoljstvom, nije mi teret. Jer, pogled onih koje spasete, njihove najmilije ili imovinu, greju vam dušu i oplemenjuju vas. Te oči, najčešće pune suza, jače su od svakih reči zahvalnosti. To je "gorivo" koje vas tera napred.

ГРЦИ СУ ПЛАКАЛИ КАДА СМО ОДЛАЗИЛИ: Исповест Владана Племића, заменика начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП Србије

Foto Privatna arhiva

Ovako, u razgovoru za "Novosti", priča pukovnik Vladan Plemić, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, koji sa ponosom ističe da je srpski vatrogasac među najboljima u svetu.

- Možda nemamo najbolju opremu,kao ovi u najrazvijenijim zemljama, ali znamo da improvizujemo, što je izuzetno bitno, i da gotovo iz najbezizlaznije situacije izađemo kao pobednici, spasemo ljudski život, ugasimo požar... - kaže Plemić. - To nam priznaju i kolege iz drugih zemalja.

Da je to tako, ovaj hrabri čovek sa svojim timom pokazao je nebrojeno puta. O tome svedoče i priznanja iz Grčke, gde su čak tri puta bila angažovani u savladavanju vatrene stihije, koja je gutala sve pred sobom. Dva puta je sa kolegama priskakao u pomoć grčkim vatrogascima gašeći požar na Hilandaru, a prošle godine su srpski vatrogasci bili angažovani i na ostrvu Evija.

- Na Eviju smo stigli kada su grčke kolege već bile na izmaku snage i svi su nas gledali nepoverljivo - priseća se naš sagovornik. - A mi, prepuni želje i ljubavi da im pomognemo, već prvog dana uleteli smo direktno u vatru. I uspeli smo da obuzdamo stihiju. U jednom trenutku dali su nam da rukovodimo celim sektorom. Narod nas je grlio i ljubio. Tih dana smo bili nerazdvojni, dok smo motrili da se slučajno neki novi plamen ne pojavi. A, kad smo odlazili, oni su plakali. A,i mi sa njima.

Vladan Plemić (desno) sa jednim od grčkih vatrogasaca

Ipak, slika žena, pa čak i novinara, koji se klečeći zahvaljuju srpskim spasiocima, zauvek se našim vatrogascima urezala u srce.

- Zajednički neprijatelj, vatra, uverio nas je koliko su naša dva naroda povezana - ističe Plemić. - To nas je dodatno motivisalo da izvučemo maksimum iz sebe, da tom narodu ublažimo patnju i strah, smanjimo štetu.

Ipak, kao jedan od najtežih trenutaka u dosadašnjoj karijeri pukovnik Plemić ističe požar u Fabrici viskoze u Loznici. I danas kada se seti tih momenata, knedla mu je u grlu.

Srpski vatrogasci su dobili počasni šlem od Grka / Foto D. Milovanović

- Radilo se o eksplozivno opasnom materijalu u podzemnim rezervama - priseća se ovaj vatrogasac. - Trebalo je sići u podrum i "snimiti" situaciju, jer se nije znalo kako će te materije da reaguju na sredstva za gašenje. Nas desetoro je odlučilo da se, na neki način, svesno žrtvuje. Prvi i jedini put sam tada osetio da treba da pozovem porodicu pre intervencije. Čuo sam se sa suprugom i decom. Onda smo ušli u podrum. Srećom, sve se dobro završilo.

Plemić sa velikim ponosom opisuje srpskog vatrogasca:

- Naš vatrogasac mora da bude školovan, da je fizički i psihički pripremljen, da poznaje fiziku i hemiju, da brzo razmišlja i hitro donosi odluku. Jer, dinamika požara nije svuda i uvek ista. Zavisi od mnogo faktora, počev od klime. Čak i globalne promene i njihov intenzitet, dovode i do promene taktike. Mi se zato brzo prilagođavamo datim uslovima.

Jedan od segmenata o kojem se u javnosti manje zna je uloga vatrogasaca u spasavanju povređenih u teškim saobraćajnim nesrećama. Od njih i njihovog reagovanja često zavisi ljudski život. Zato je u Rumi napravljen Nastavni centar, kojim rukovodi Plemić, a gde se vatrogasci, ali i policajci i zdravstveni radnici obučavaju kako da jedinstveno dejstvuju u spasavanju povređenih.

Zajedničke službe deluju organizovano u saobraćajnim udesima / Foto D. Milovanović

- Tu pripremamo instruktore, koji posle u svojim matičnim jedinicama obučavaju dalje - objašnjava naš sagovornik. - U teškim udesima, sa povređenima, najbitnija je brzina kojom će se oni transportovati do najbliže zdravstvene ustanove. Zato je uloga vatrogasca da iz smrskanog vozila pokuša, uz pomoć i instrukciju medicinskog osoblja, sa što manje štete da izvuče povređenog. Radimo sa izuzetno jakim mašinama, kojima smo nekad prinuđeni da sečemo konstrukcije vozila.

Građanima Srbije, posebno vozačima, ovaj hrabri čovek poručuje i da, kad god vide vatrogasno vozilo koje žuri na intervenciju, sklone se u stranu, jer nekad samo od njihove brzine zavisi nečiji život! I ne samo to. Svuda u svetu vatrogasci su heroji današnjice. Oni pri svakoj intervenciji rizikuju svoj život i nikada ne znaju da li će se vratiti kući.

POMOĆ MAJKE BOŽIJE TROJERUČICE ISPRED HILANDARA

NA naše insistiranje, uz snebivanje, Vladan Plemić nam je ispričao nesvakidašnji događaj sa Hilandara, koji se zbio 2012. godine, a koji mu se, kako ističe, urezao u srce i dušu. O njemu izuzetno retko govori:

Privatna arhiva

- Pet dana borili smo se sa požarom, činilo se uzalud. Imali smo i podršku grčkih aviona, ali vatra je gutala sve redom, a plameni jezici su bili sve veći, iznad krošnji drveća. Vatra, koja je svakim trenom bila sve jača i gutala sve pred sobom, opasno se približavala manastirima. Bila je na kilometar od Hilandara. Oko podneva ugledali smo nadrealnu sliku. Pojavili su se monasi iz manastira. Stali su gotovo na samu liniju požara. U rukama su držali ikonu Majke Božije Trojeručice i obavili su moleban i litiju.

Nekoliko sati kasnije tamni oblaci nadvili su Hilandar. Jaka kiša i provala oblaka ugasili su požar.

Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)