HEROJU SA KOŠARA IZGRADILI DOM: Najplemenitiji podvig godine - Boban Ostojić iz Kruševca i udruženje "Graditelji mira"

S. BABOVIĆ

08. 01. 2022. u 17:30

ZA manje od četiri meseca, Boban Ostojić iz Kruševca, vodnik prve klase u penziji i ranjenik sa Košara, sa Udruženjem “Graditelji mira”, čiji je član, pomogao je da Mija Đidić (43) iz Milentije kod Brusa, junak sa legendarne karaule, teško oboleo od posttraumatskog sindroma, i njegova majka Vidosava - dobiju novi dom.

ХЕРОЈУ СА КОШАРА ИЗГРАДИЛИ ДОМ: Најплеменитији подвиг године - Бобан Остојић из Крушевца и удружење Градитељи мира

Mija Đidić, Foto S. Babović

U toj humanoj borbi dobili su mnogobrojne saveznike: ratne vojne invalide, Mijine saborce, volontere, rukovodstvo Opštine Brus, znane i neznane donatore iz svih krajeva Srbije.

- Mija je bio dobar i poslušan vojnik, klase 1997/98, u 125. motorizovanoj brigadi u Peći, a četiri meseca proveo je na karauli Košare sa još 59 vojnika, kao deo ojačanog voda - kaže Boban Ostojić.

- Učestvovao je u oružanim akcijama. Nažalost, po povratku sa odsustva od 17 dana, počele su prve promene u njegovom ponašanju, bio je sve slabijeg zdravlja, ali je ćutao. Ceo vojni rok odslužio je časno.

Tokom protekle 23 godine, Miji je bilo sve teže. Ostao je bez oca. Sa majkom je živeo u trošnoj kući koja je prokišnjavala. Da se bar zapuše rupe na krovu, nije se moglo od 12.000 dinara socijalne pomoći. Onda je Ostojić, svojevremeno Mijin nadređeni, krenuo sa saborcima u akciju, kojoj se ubrzo priključilo Udruženje “Graditelji mira” čiji su članovi iz redova bivših boraca, neretko ranjavanih na frontu.

- Bili smo u početku pomalo uplašeni da li ćemo uspeti da prikupimo sredstva za celu kuću, ali neverovatan odjek kod ljudi vrlo brzo nam je ulio nadu da će se sve dobro završiti - priča Veroljub Smiljković, predsednik UG “Graditelji mira” iz Kruševca.

Boban Ostojić (drugi zdesna) i "Graditelji mira", Foto S. Babović

- Potpisali smo sa Opštinom Brus sporazum o saradnji krajem marta i zvanično pokrenuli akciju “Izgradimo kuću heroju sa Košara Miji Đidiću”, tokom koje je sakupljeno više od 2,5 miliona dinara, i više stotina hiljada dinara u građevinskom materijalu.

Sagovornici “Novosti” kažu da su iz opštine uspeli da regulišu sve nerešene imovinsko-pravne odnose na placu gde je pre više decenija Mijin otac postavio temelje kuće. Nasipan je put, priključeni voda, struja, kanalizacija, urađena septička jama, izgrađena kompletna kuća sa izolacijom, od 120 kvadrata, i na kraju kupljeni nameštaj i sva potrebna bela tehnika.

- Đidići su useljeni sredinom jula, a priredili smo malu svečanost i uručili zahvalnice mnogim zaslužnim dobrotvorima - pričaju Dejan Ivanović i Aleksandar Sokolović, ratni vojni invalidi iz “Graditelja mira”.

- Za nas to nije kraj, jer ćemo nastaviti da pomažemo i drugim saborcima koji su u teškoj situaciji.

SREĆA

BORAC Mija Đidić potpuno je zavisan od majke Vidosave. Ona ga kupa, presvlači, pomaže mu da se sa drugima sporazume. Otkako su se preselili u nov dom, manje ga muče košmari, ali bolest je još tu. Po dva ili tri puta ponavlja svaku izgovorenu rečenicu. Donatorima i pokretačima akcije da dobije kuću poručio je: “Sreća svima pevala. Svima pevala. Sreća!”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda