NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE - HEROJSKI DAO ŽIVOT ZA KOLEGE: LJubiša Mrdak, radnik obezbeđenja, ubijen ispred pošte tokom oružane pljačke

V. KADIĆ

10. 01. 2022. u 17:30

NIŠTA tog jutra, 20. oktobra, nije ukazivalo na tragediju. Za Ljubišu Mrdaka (51), radnika obezbeđenja, trebalo je da bude samo još jedan uobičajeni radni dan.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ - ХЕРОЈСКИ  ДАО ЖИВОТ ЗА КОЛЕГЕ: Љубиша Мрдак, радник обезбеђења, убијен испред поште током оружане пљачке

Andrija, supruga Slavica i ćerka Andrea, Foto V. Kadić, Privatna arhiva

Ali, nije. Nisu mu to dozvolili neljudi koji su, po svemu sudeći, pljačku oko 400.000 evra namenjenih za isplatu penzija u Pošti Crne Gore, mesecima potanko planirali. Njihov metak, ispaljen Ljubiši u grudi dok je pokušavao da zaštiti živote dvojice svojih kolega, ali i pljačku, bio je koban.

Očevici su pričali da su, kada je oko 8.50 ispred službenog ulaza zgrade nove pošte stalo vozilo za transport novca, iz džipa bosanskohercegovačkih registarskih oznaka izletela trojica maskiranih, naoružanih razbojnika, koji su munjevito prišli dvojici radnika obezbeđenja, poprskali ih biber-sprejom i počeli da ih udaraju kundacima. Kako su svedoci navodili, dvojica radnika obezbeđenja su pala, a hrabri Mrdak se, bez dvojbe, uhvatio ukoštac sa jednim od pljačkaša da bi odbranio kolege. Začuo se pucanj: u Ljubišu je nemilosrdno, iznenada, iz neposredne blizine pucao pljačkaš i pogodio ga u grudi.

Potom su džakove hitro ubacili u automobil i dali se u bekstvo. Nekoliko sati kasnije policija je pronašla zapaljeni njihov džip u naselju Poklonci, nedaleko od Nikšića.

Ljubiša tokom litija sa vladikom Joanikijem i kao pripadnik VJ, Privatna arhiva

Očevici su nesrećnom Mrdaku pokušali da pomognu, ubrzo je stigla Hitna pomoć i prevezla ga najpre u Opštu bolnicu u Nikšiću, potom u podgorički Klinički centar, ali ovom hrabrom čoveku, spasa nije bilo. Ubrzo je podlegao povredama...

Šokirani ubistvom Ljubiše Mrdaka, njegovi prijatelji širom Crne Gore, objavili su hiljade poruka na društvenim mrežama.

Oglasio se i gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević. Kako je istakao, Mrdak je bio primer časnog i hrabrog čoveka koji je to svojim životom do poslednjeg časa svedočio, iskreni patriota i porodični čovek koji je bezrezervno davao sebe svojoj porodici i svom narodu.

- Ljubiša se pridružio velikom broju naše braće i saboraca koji su nas u poslednje godinu dana napustili. Ali niko nam nije otet ovako kao Ljubiša. Mučki i zbog prizemnih interesa, oni koji su ga ubili pokazali su da su sušta suprotnost od našeg neumrlog brata. Sve za Hrista, Hrista ni za šta, govorio je Ljubiša. Zato se i nije plašio smrti.

On je stao prvi i u ovoj borbi. Da prvi podnese teret i suprotstavi se zlu. Moramo pokazati da to nije uradio uzalud. Ova zemlja mora pokazati da je dostojna sinova kakav je bio Ljubiša - naveo je Kovačević u saopštenju.

Neizmeran bol i tuga uselili su se tog strašnog dana u dom čestite porodice Mrdak.

Neverica još traje... I svaki put, kako kažu njegovi najmiliji, kada neko pokuca na vrata pomisle na Ljubišu... Svi očekuju da će da se vrati, da je ono što se dešavalo 20. oktobra bio samo košmar... Supruga Slavica skrhana od bola ne može da se pomiri sa tragedijom i teškom istinom da Ljubiše više nema.

- Ovde reči ne pomažu - smogla je snage samo toliko da nam kaže iako je od tragedije koja je snašla njihovu porodicu prošlo gotovo tri meseca.

Beskrajno je tužan i Ljubišin sin Andrija, delija, student Mašinskog fakulteta u Podgorici, i tatina mezimica Andrea... Nekada srećna porodica sada je u velikom bolu. I tu muku dostojanstveno nose. Onako kako je i živeo njihov Ljubiša, veliki borac za srpstvo i pravoslavlje.

Zanemeo je i kvart kod Ulice Alekse Backovića u kojem je Ljubiša živeo. Komšije za njega imaju samo reči hvale, kažu širio je optimizam, bodrio klonule, štitio nemoćne...

Utihnula je i Karađorđeva ulica u centru Nikšića. Iz kafana se više ne čuju zvuk harmonike Ljubiše Mrdaka i njegova gromka pesma... Još se gotovo ceo grad pod Trebjesima oporavlja od tragičnog, a herojskog odlaska njihovog Ljubiše.

DAVALAC KRVI, UČESNIK LITIJA

KOMŠIJE Ljubiše Mrdaka su nam ispričale da je bio poreklom iz Bijelog Polja, ali da je godinama živeo u Nikšiću. Kazali su nam i da se kobnog dana poneo časno, onako kako je živeo.

- Drugačije se nije ni mogao ponašati oficir Vojske Jugoslavije i pripadnik Vojne policije čuvenog Sedmog bataljona Vojske Jugoslavije, član Kluba dobrovoljnih davalaca krvi “Sveti Sava” iz Nikšića, učesnik Litija za odbranu svetinja u Crnoj Gori, član udruženja “Stupovi” i “Zavjetnici Tvrdoš”...

PROTESTI

MNOGOBROJNI prijatelji Ljubiše Mrdaka protestovali su danima zahtevajući od nadležnih da se što pre reši ovaj slučaj. Na mestu zločina još gore sveće za dušu velikog čoveka koji je svojim životom branio kolege i novac namenjen penzionerima, ljudima koji su ga odavno zaradili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024