NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE - SVANULO MI JE KADA JE PRODISAO: Vidoje Nenadić, od sigurne smrti spasao trogodišnjeg dečaka iz septičke jame

Š. Marović

11. 01. 2022. u 17:30

O VIDOJU Nenadiću (65) iz Dobanovaca, krajem oktobra, govorila je cela Srbija. S divljenjem, jer se svojim podvigom i nesebičnošću upisao među tihe heroje Srbije.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ - СВАНУЛО МИ ЈЕ КАДА ЈЕ ПРОДИСАО: Видоје Ненадић, од сигурне смрти спасао трогодишњег дечака из септичке јаме

Policija razgovara sa roditeljima deteta, Foto N.Skenderija

Bez dvoumljenja, vođen samo iskrenom željom da spase dečji život, skočio je u septičku jamu i od zagrljaja smrti otrgao trogodišnjeg M. S. koji više nije davao znake života.

Spretnom i brzom reakcijom, Vidoje je uspeo da spase mališana sigurne smrti. Tog 26. oktobra, on je ispred svog doma u Zemunskoj ulici obavljao svakodnevne kućne poslove, ne sluteći da će se za samo nekoliko trenutaka naći pred ispitom čovečnosti. Maleni M. S. se u to vreme bezbrižno igrao sa bratom i sestrom u dvorištu porodične kuće. Iznenada, upao je u septičku jamu. Čuvši zapomaganja i pozive u pomoć dečakovog petogodišnjeg brata, Vidoje, hrabri čovek, poreklom iz Višegrada, odmah je otrčao prema komšijskom dvorištu.

- Stariji brat dečaka koji je upao u septičku jamu počeo je da doziva u pomoć, nisam znao šta se dešava - priča, za “Novosti”, Vidoje Nenadić.

- Majka je plakala, nije znala šta da radi. Odmah sam otrčao do dvorišta i zatekao dete kako pliva u fekalijama. Nisam smeo da dozvolim da dete strada. Bez razmišljanja sam uskočio u septičku jamu, tražeći samo način kako da ga spasem. Pokušao sam da ga izdignem, pošto je počeo da tone. Nije išlo. Sve je počelo da traje predugo... Tu mi je pomogla i komšinica, zajedno smo uspeli da ga izvučemo, ali je bio bez svesti.

Kada je video da mališan ne daje znake života, Vidoje se nije predavao.

- Položio sam ga na bok, i voda je počela da izlazi. Uzeo sam ga ispod stomaka, masirao sam ga rukama i osetio sam kad je malo bljucnuo, nastavio sam masiranje još dva-tri minuta. Potom sam mu dao veštačko disanje. Nije odmah reagovao. Pokušavao sam nekoliko puta i pokazao mi je malo više znake života. I dalje sam ga masirao... Konačno je počeo da izbacuje vodu. Svanulo mi je kada je prodisao - priča Vidoje.

I, opet bi, kaže, uradio isto:

- Bez trunke dvoumljenja. Ko uopšte može da misli na sebe kada je reč o životu deteta - iskren je Vidoje.

- Celu noć posle nezgode nisam oka sklopio. Neprekidno su me pratila razmišljanja šta da nisam bio tako pribran, da je dete umrlo, da nisam uradio sve da ga spasem... Možda sam samo previše emotivan... Bogu hvala, imam četvoro unučadi, razmišljao sam šta da se njima tako nešto dogodi... Ipak, sreću što se sve okončalo baš kako treba, ništa ne može da zameni. Neka maleni sada raste i bude srećan i zdrav. To je najvažnije.

Roditelji dečaka zahvalni su Vidoju Nenadiću što je ljudski reagovao i spasao njihovog sina sigurne smrti.

- Sin se igrao napolju, a septička jama je, nažalost, bila otvorena - za “Novosti” priča otac Ignac Sabo.

- Žena je bila u kući, ali nije videla ništa. Srećom, komšija Vidoje je pritekao u pomoć. Supruga me zvala i vrištala, nisam mogao da je razumem šta se dešava. Ali hvala Bogu i Vidoju... Njegovu hrabrost i čovekoljublje pamtićemo dok smo živi. Samo kad nam je dete preživelo. Sada je sve u redu. Malobrojni su danas oni koji bi se usudili da učine što i naš komšija. A on je bez razmišljanja uleteo u septičku jamu, ne znajući ni koliko je duboka...

Vidoje Nenadić, Foto N.Skenderija

Za plemeniti podvig, Vidoja Nenadića su nagradili i čelni ljudi lokalne samouprave, a zahvalnost su mu putem društvenih medija uputili mnogobrojni građani Srbije.

OD VIŠEGRADA DO BEOGRADA

HRABRI Vidoje, rodom je iz Višegrada, a više od 40 godina živi u Beogradu. U Zemunskoj ulici, u surčinskom naselju Dobanovci, naselio se kao radnik “Planuma”, od kojeg je pre dve godine otkupio svoj dom. U njegovom dvorištu i kući uvek ima mesta za unučad, ali i svu komšijsku decu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)