NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE - IZ PAKLA OTRGLI TROJE VASIĆA: Milan Janković i Bojan Ivković, spasli komšije iz stana koji je bio u plamenu

G. NOVAKOVIĆ

13. 01. 2022. u 17:30

KOD Milana nisam sišao šest meseci da popijemo kafu i ispričamo se. Neobjašnjiv me je strah obuzimao. Ali, sada se polako svi vraćamo u normalu kroz druženje.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ - ИЗ ПАКЛА ОТРГЛИ ТРОЈЕ ВАСИЋА: Милан Јанковић и Бојан Ивковић, спасли комшије из стана који је био у пламену

Foto M. Anđela

Sve što se dogodilo te noći 2. februara naše porodice mnogo je potreslo i svi se zajedno borimo sa sećanjem na vatru oko nas. Iako je prošla gotovo godina, miris paljevine i dalje osećam svaki put kada uđem u zgradu.

Ovako za “Novosti” priča Bojan Ivković (35), koji je sa komšijom Milanom Jankovićem (33) uspeo da od vatre otrgne troje suseda iz stana u Brdovitoj ulici broj 12 na Čukarici.

Braća Petar i Tihomir i njihova majka Aleksandra Vasić večno će im ostati zahvalni za život koji su im spasli, ne mareći ni za trenutak za svoj. Taj gest sve ih je zauvek spojio, iako su i pre stravičnog požara imali divan odnos.

Događaja kobne noći Milan i Bojan prisećaju se sa mukom. Oporavljali su se nedeljama, a njihove komšije koje su spasli oporavljaju se i dan-danas.

- Obojica smo prvih desetak dana posle požara mucali, nismo mogli da povežemo rečenice - priča nam Milan.

- Dugo nisam mogao da vozim, jer sam mešao noge. Nedavno, kada je počelo grejanje i kada je voda krenula kroz cevi, od tog zvuka me prošla jeza.

A upravo takav zvuk u cevima bio je alarm da nešto nije u redu pre godinu dana. Milanovu porodicu probudio je dim, a vatra je uveliko buktala u stanu prekoputa. On je izašao iz stana i odmah na hodniku zatekao mlađeg Tihomira onesvešćenog. Uneo ga je u svoj stan i onda je počela borba za živote.

- Aleksandru sam zatekao u hodniku stana. Tada je dotrčao Bojan, koji je bos jurio po zgradi budeći komšiluk. Uneli smo i nju kod mene, a Bojana sam vratio da se obuje, iako su se od toplote đonovi moje obuće istopili. Preskačući terasu, jer je plamen zalupio ulazna vrata, vratio sam se u stan suseda da potražim Petra - priča nam Milan.

Obojici mladih heroja podrhtava glas dok se prisećaju događaja. Slika Petra, Tihomirovog starijeg brata, okruženog plamenom još im je živa.

- Onesvešćenog smo ga našli u kupatilu - kaže Bojan.

- Hodnik i soba pored bili su u vatri. Milan je bacio ćebad na vatru i ušao u kupatilo. Pomogao sam mu da i njega iznesemo. U međuvremenu su stigli vatrogasci i policija, nagovarali su nas da izađemo, ali nismo mogli da ga ostavimo.

Milan Janković i Bojan Ivković, Foto P. Milošević

Kako nam kažu ovi neustrašivi ljudi, film bi izgledao stvarnije od onog što se dogodilo te noći. Kada “vrate” vreme unazad, nisu u dilemi da li bi isto uradili. Za svoje spasene susede, kako tvrde, učinili bi i više.

- Petar i Tihomir su nesvakidašnji momci, neiskvareni, kulturni. Njihova majka Aleksandra je anđeo. Njeno “hvala” veće je i lepše od bilo kakvog poklona - kažu Milan i Bojan.

Porodica Vlajić više ne stanuje u Brdovitoj 12. Stan su posle požara renovirali i oglasili ga za prodaju. Sa porodicama Janković i Ivković ostali su u kontaktu i redovno se posećuju. Zvaničan uzrok požara do danas nije utvrđen.

TERAPIJA U HIPERBARIČNOJ KOMORI

SUPRUGE dvojice hrabrih delija, rasplet drame, uplašene i nespokojne, iščekivale su svaka u svom stanu. Milanova žena i tada jednoipogodišnja ćerkica završile su u bolnici. Devojčica je jedan dan bila na kiseoniku, jer se nagutala dima. A Milan i Bojan su, tri nedelje po događaju, odlazili na propisane terapije u hiperbaričnoj komori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)