SUDIJE ODLUČUJU O ŠTRAJKU ADVOKATA? Prvi put u istoriji našeg sudstva obustavu rada branilaca mogao bi da prekine sud

V. C. S.

30. 12. 2021. u 07:00

ŠTRAJK advokata prvi put mogao bi da bude prekinut jednom sudskom odlukom! Kako "Novosti" saznaju, do sada je podneto nekoliko tužbi Višem sudu u Beogradu i Upravnom sudu zbog odluke prestoničkih branilaca da prekinu sva zastupanja, a od Ustavnog suda zahtevano je da oceni ustavnost odluke Advokatske komore Beograda (AKB) o štrajku.

СУДИЈЕ ОДЛУЧУЈУ О ШТРАЈКУ АДВОКАТА? Први пут у историји нашег судства обуставу рада бранилаца могао би да прекине суд

Foto M. Anđela

Ova komora danas ima poslednji rok da odgovori na jednu od pristiglih tužbi, nakon čega sud može doneti privremenu meru i staviti van snage odluku o obustavi rada. Kako nam je objašnjeno, to znači da sudovi neće prihvatati štrajk kao opravdanje za nedolazak branilaca. Regularno će držati ročišta, koje će stranke zbog nedolaska svojih zastupnika - gubiti.

U tužbama se kao najspornije, prema tvrdnjama izvora "Novosti", navodi činjenica da advokati prvi put ne poštuju ni minimum procesa rada, da nema zastupanja ni u pritvorskim, ni u drugim hitnim predmetima. Minimum procesa rada garantovan je, inače, advokatskim kodeksom, ali i Ustavom, koji propisuje pravo svakog čoveka na odbranu.

Druga sporna činjenica za tužitelje jeste ta da je štrajk izglasalo 632 beogradskih advokata, što je manje od pedeset odsto plus jedan glas svih upisanih u AKB. Shodno nekim ranijim odlukama Ustavnog suda, sve komore, osim beogradske, već su prešle na delegatski sistem glasanja.

Branioci su istakli više zahteva, ali svi se slažu da je glavni rešavanje problema vezanih za troškove obrade kredita posle dopunskog pravnog tumačenja Vrhovnog kasacionog suda, od 16. septembra. Štrajk je započeo 24. decembra. Rad su obustavili advokati u Beogradu, Šapcu, Valjevu i Loznici. Za 11. januar zakazana je Skupština AK Zaječara, kojoj pripadaju i branioci u Boru, Negotinu i Kladovu. Tada bi i oni trebalo da se izjasne o eventualnoj obustavi rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024