DEVOJKA IZ GRUŽE SIMBOL TRADICIJE: Stvorili prepoznatljive suvenire koji čuvaju kulturnu baštinu (FOTO)

B. Caranović

28. 12. 2021. u 09:33

PONOSNI su što njihova škola od prošle godine nosi ime Dobrice Erića, pesnika koji je govorio da je Šumadija srce Srbije, a Gruža srce Šumadije.

ДЕВОЈКА ИЗ ГРУЖЕ СИМБОЛ ТРАДИЦИЈЕ: Створили препознатљиве сувенире који чувају културну баштину (ФОТО)

Foto N. Skenderija

Pa su se i oni, đaci Srednje škole iz Knića, kao deo tog srca u srcu, potrudili da doprinesu čuvanju tradicije i razvoju kulturne baštine. Osnovali su umetničku zadrugu "Knićko", kroz koju, kažu, neguju i čuvaju od zaborava tradicionalne vrednosti gružanskog i šumadijskog zavičaja.

Vredni i puni elana, nedavno su đaci škole "Dobrice Erić" svoja dela nastala kroz Zadrugu predstavili na beogradskom Sajmu etno-hrane. I tamo su njihovi prepoznatljivi drveni suveniri "gružanka devojka" i "šumadinac" privukli veliku pažnju posetilaca.

- Ponosni smo što naša škola od 1. septembra 2020. godine nosi ime Dobrice Erića, pesnika rudničkih brda i polja pitome Gruže - kaže Marija Vukičević, nastavnica srpskog jezika i književnosti. - Negujemo i čuvamo od zaborava tradicionalne vrednosti gružanskog i šumadijskog zavičaja kroz uspešnu afirmaciju preduzetničkog obrazovanja kroz zadrugu "Knićko". Osnovana je 2019. godine i broji 84 člana. U rad zadruge osim učenika, uključeni su i zaposleni, kao i roditelji učenika.

U okviru zadruge postoji više radionica, koje se bave različitim delatnostima. Tu je mašinska radionica, opremljena savremenom CNC mašinom, a učenici se sve više opredeljuju za preduzetništvo i radionice u kojima izražavaju i razvijaju svoju kreativnost.

- Izrađujemo predmete od drveta i stakla, četke, kutijice, ukrase, sapune - pričaju nam Natalija Gemaljević i Ana Filipović, učenice trećeg razreda. - Izlagali smo na raznim sajmovima, a bavimo se i onlajn prodajom i tamo plasiramo naše proizvode. Osim što je naša proizvodnja korisna, zajednička okupljanja i vreme kada radimo su uvek ispunjena smehom.

Kako kažu, za manje od dve godine, učenička zadruga je postala prepoznatljiva u okruženju.

- Stvorili smo upečatljiv suvenir: "gružanku devojku", na čijem licu se ogleda sva mudrost i bistrina naših devojaka, onakvih kakve su predstavljene u narodnoj poeziji - priča nastavnica Marija. - "Gružanka" je u tradicionalnoj narodnoj nošnji, sa motivima koji neguju raskoš i šarenolikost naših predela. Naravno, uz "Gružanku", tu je i "Šumadinac", takođe predstavljen u narodnoj nošnji. Kako smo želeli da pokažemo sve lepote kraja iz koga potičemo, svi suveniri nastali u učeničkoj zadruzi obiluju etno-motivima. Cilj nam je da, osim preduzetničkih sposobnosti, učenici razvijaju svoje potencijale i kreativan duh i da nauče da žive od svog rada.

ZARADA IDE U HUMANITARNE SVRHE

VEĆINA učenika Srednje škole "Dobrica Erić" dolazi iz seoskih gazdinstava, a cilj Zadruge je da i kroz povezivanje sa Turističkom organizacijom Knić prodaje kreativne predmete ali i brendirane suvenire uz domaće proizvode gružanskog kraja. Novac koji učenička zadruga zaradi uglavnom odlazi u humanitarne svrhe, ali i za potrebe škole i proširenja proizvodnje same zadruge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju