PUNO SRCE NEMA CENU: Porodica Smerdov iz Vršca godinama posvećena humanitarnom radu, ove godine podelili 7.500 besplatnih užina

Jelena J. BALjAK

25. 12. 2021. u 13:00

KADA jednom osetiš lepotu darivanja i zahvalnost u očima onih kojima pomažeš, ne možeš da prestaneš da se baviš humanitarnim radom. Čak i kada ti bude teško, kada pomisliš da si izgubio sebe i da ne možeš sve da postigneš, nađeš način da možeš da pomogneš drugima.

ПУНО СРЦЕ НЕМА ЦЕНУ: Породица Смердов из Вршца годинама посвећена хуманитарном раду, ове године поделили 7.500 бесплатних ужина

Foto J. J. Baljak

Ovako, za "Novosti", govori Aleksandar Smerdov iz Vršca, koji je pre četiri godine u dogovoru sa ocem Danilom počeo da deli besplatnu užinu đacima iz socijalno ugroženih porodica, a danas njihove donacije, koje obezbeđuju u saradnji sa Humanitarnom organizacijom "Banka hrane", prehranjuju nekoliko stotina meštana Vršca i susedne opštine Plandište.

Sve je, kao i većina plemenitih ideja, počelo sasvim slučajno, kada su 2018. godine otvorili objekat brze hrane u Poljoprivrednoj školi. Tamo su neretko viđali da učenici kolabiraju od gladi, zbog čega je morala da interveniše i Hitna pomoć. Zato su odlučili da, u okviru svojih tadašnjih mogućnosti, bar za troje najugroženijih đaka, svakodnevno obezbede besplatnu užinu tokom cele školske godine.

- Za taj naš gest čuli su službenici Ambasade Danske u Beogradu. Oni su nas prvi podržala i o tom našem radu mnogo pisali na društvenim mrežama, što je za "posledicu" imalo da su donatori iz cele Srbije počeli sami da nam se javljaju - objašnjava nam Aleksandar kako se ta njihova akcija proširila i postala jedinstvena u Srbiji. - Pre epidemije kovida 19, pomagali smo 70 đaka iz tri vršačke škole, a sada je, zbog manjeg priliva donacija, na našem spisku 46 učenika Školskog centra "Nikola Tesla" i Specijalne škole "Jelena Varjaški". Nadamo se da ćemo uspeti da povećamo broj besplatnih užina, jer nekoj deci to zaista mnogo znači.

Iskrena želja da pomažu ugroženima, porodici Smerdov je donela više nacionalnih priznanja za filantropiju, a njihov trud prepoznali su i ljudi iz "Banke hrane", koji su ih sami pozvali za saradnju. Tako su opus svog humanitarnog delovanja, takođe neplanirano, od ove godine proširili i na podelu namirnica socijalno ugroženim porodicama, školama, vrtićima, crkvama i manastirima, raznim udruženjima iz oblasti socijalne zaštite.

Foto J. J. Baljak

Jednom mesečno njihov dom se pretvara u veliki magacin za prijem i prepakivanje tone i po različitih vrsta namirnica, koje su isprva sami, o svom trošku, dovozili iz Beograda i raznosili krajnjim korisnicima. Sada se u to uključila i Opština Plandište, na čijoj teritoriji takođe deluju, što im je prepolovilo finansijske izdatke.

- Za godinu dana ukupno smo isporučili više od 19 tona hrane. Sve te namirnice su prošle kroz naše ruke. Cela porodica, od mojih roditelja do supruge i brata, uključena je u proces prepakivanja i podele. To često može da bude iscrpljujuće. Ponekad nam se čak čini da živimo u haosu, ali su nam srca uvek puna. A taj osećaj nema cenu - poručuje Aleksandar.

Iako i njihov primarni posao trpi zbog korone, Smerdovi ne planiraju da odustanu od humanitarnog rada. Naprotiv. Samo traže podršku, kako bi mogli da pomognu još većem broju porodica.

Foto J. J. Baljak

PRILOZI

KAKO bi prikupili što više novca za akciju besplatne užine, porodica Smerdov je, u 12 objekata u gradu, postavila kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga Vrščana i posetilaca ovog banatskog grada.

AKCIJA "TANjIR PO TANjIR"

UKUPNA vrednost svih donacija, koje je ova skromna porodica velikog srca obezbedila u toku 2021. godine, uključujući 7.500 besplatnih užina i 19 tona hrane je oko 21 milion dinara. Srećni što mogu da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, kažu da će se od naredne godine uključiti u akciju "Tanjir po tanjir", zahvaljujući kojoj će namirnice obezbeđivati svakodnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)